Agenda

BIG ART kunstbeurs in voormalige Bijlmerbajes

Tentoonstelling - Tentoonstelling

BIG ART kunstbeurs in voormalige Bijlmerbajes

vr 4 november 2022 t/m zo 6 november 2022 - Van 4 tot 6 november wordt de voormalige Bijlmerbajes opnieuw opengesteld voor publiek. Het oude, rauwe Hoofdgebouw vormt dit najaar het decor voor sculpturen, tekeningen, lichtkunstwerken, schilderijen, fotografie en installatiekunst van formaat. De komende jaren verrijst op deze plek Bajeskwartier Amsterdam, de meest groene wijk van de stad, met het Hoofdgebouw als kloppend creatief hart. Het 5.000 vierkante meter tellende gebouw wordt naar ontwerp van OMA-architecten herontwikkeld en biedt in de toekomst onder meer ruimte aan creatieve makers en culturele initiatieven. Bezoekers van BIG ART krijgen alvast een voorproefje.

Schone lei

Het pand is volledig casco, dus kunstenaars hebben vrij spel. Er mag in het oude gevangenisgebouw geschilderd, getekend en gebouwd worden. Juist die vrijheid maakt BIG ART anders dan andere kunstbeurzen. Kunstenaars krijgen de ruimte om te experimenteren en ter plekke nieuw werk te maken. Van Clifton Mahangoe zal een interactieve installatie te zien zijn en Adele Renault neemt de muren van het gebouw als uitgangspunt voor een grote wandschildering. Sjaak Kooij, Raafat Ballan & Peter de Boer creëren op locatie een enorm gesammtkunstwerk. Ook Bianca Runge en Frédérique Spigt bereiden nieuw werk voor. Lucas Sloot licht de donkerste ruimtes letterlijk op met een installatie van verwrongen houten lantarenpalen. In de oude werkkamers presenteert onder andere Jessica van Deursen een immersieve installatie en wordt een videowerk van Tara Fallaux getoond. Hoewel het gebouw helemaal gestript is, vind je op verschillende plekken toch sporen van de voormalige gevangenis terug.
 

Links: kleurrijk wandwerk van Jannemarein Renault via Galerie Bart, rechts: installatiekunst van Clifton Mahangoe
 

Bewegingsvrijheid

Het Hoofdgebouw functioneerde vroeger als de ‘machinekamer’ van de gevangenis. Hier bevond zich de centrale keuken en werden de gedetineerden opgevangen. Nu worden de bezoekers door kunstenaars verwelkomd. Anne van der Zwaag: “de locatie spreekt tot de verbeelding, veel deelnemende kunstenaars zijn geraakt door de geschiedenis en de sfeer van deze plek." Aan de voorzijde van het gebouw presenteert Dropstuff een eigentijdse variant op het oude draaiorgel. Door al draaiend water op te pompen vormt het werk een verwijzing naar de verspilling van water. De buitenwanden van het vroeger hermetisch afgesloten Hoofdgebouw worden eveneens door kunstenaars gebruikt en op het plein aan de voorzijde presenteert Roosje Verschoor een unieke patatkraam. De kunstinstallatie is enerzijds geïnspireerd op de historische Aardappeloproer maar verwijst tegelijkertijd naar de eigentijdse patatgeneratie. Naast zelfgemaakte friet kun je er ook een serie kostbare bronzen aardappelen kopen. Tegenover BIG ART neemt Brouwerij De Eeuwige Jeugd dit najaar haar intrek en opent hier een brouwcafé met de toepasselijke titel Levenslang.
 

Links: grote mural van Adele Renault via Vroom&Varossieau, rechts: keramische sculptuur van Myrte van der Molen


Creatief cluster

De voormalige Bijlmerbajes is voor BIG ART bekend terrein. In 2018 streek het kunstplatform er eveneens neer, toen het huis van bewaring nog geheel intact was. Alleen het Hoofdgebouw bleef voor publiek gesloten. Nu wordt voor BIG ART Bajes juist dit gedeelte van de oude gevangenis opengesteld. In de toekomst vormt het Hoofdgebouw samen met het voormalige gebedshuis en een van de gevangenistorens de kern van het Bajeskwartier. Rond het hoofdgebouw zal komende jaren een volledig energie neutrale wijk ontstaan, vormgegeven door elf Nederlandse architectenbureaus. Naast ruimte voor creatieve ondernemers, horeca, een hotel, middelbare school en studentenhuisvesting worden hier ook 1.350 woningen gerealiseerd. Bij de transformatie wordt 98% van de materialen van de voormalige Bijlmerbajes hoogwaardig hergebruikt. Zo zullen celdeuren worden ingezet als brugleuningen en krijgen tralies een nieuw leven als bijvoorbeeld pergola’s in de tientallen publieke tuinen die het gebied straks telt. Bajeskwartier is een ontwikkeling van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Schroders Capital Real Estate.

Via onderstaande link kun je tickets aanschaffen. Tickets zijn online en aan de deur verkrijgbaar en kosten € 12,50, kinderen onder 12 jaar gratis. 

BIG ART Bajeskwartier
Vrijdag 4 tot en met zondag 6 november 2022 | 10.00 - 18.00 uur