Agenda

Foam Talent 2022

Tentoonstelling

vr 16 september 2022 t/m wo 18 januari 2023 - Dit najaar presenteert Foam vol trots het werk van een nieuwe generatie kunstenaars in de groepstentoonstelling Foam Talent 2022. De twintig deelnemende kunstenaars kijken aandachtig naar de wereld om ons heen en naar hun eigen binnenwereld en gaan hierbij ongemak en pijn niet uit de weg. In hun werken houden ze zich bezig met de meest prangende kwesties van onze tijd: klimaatverandering, politieke conflicten, discriminatie, ontheemding en sociale onrechtvaardigheid, waarbij zij ons eraan herinneren dat fotografie in staat is om vast te leggen wat niet in woorden te vangen is.

Via de Foam Talent Call, een internationale zoektocht naar getalenteerde nieuwe fotografen van jonger dan veertig, nodigt Foam fotografen van over de hele wereld uit om hun portfolio in te zenden. Geselecteerde fotografen krijgen internationale exposure en erkenning binnen de wereld van de fotografie. Foam helpt hen op weg door middel van publicatie in het Talent-nummer van Foam Magazine, een presentatie op het digitale platform van Foam en een reizende tentoonstelling die begint bij Foam zelf. Daarnaast nemen de talenten deel aan een mentorprogramma en diverse netwerkactiviteiten en krijgen ze de mogelijkheid om hun werk te laten toevoegen aan de prestigieuze Art Collection Deutsche Börse van de Deutsche Börse Photography Foundation.
 

Talent Call

De Talent Call wordt vanaf 2021 eens in de twee jaar georganiseerd en de volgende editie is dus in 2023. Met dit besluit willen we het Foam Talent-programma versterken en de talenten nog beter begeleiden in de ontwikkeling van hun artistieke praktijk. Bij deze vijftiende editie van de Foam Talent Call waren er 1938 inzendingen uit 85 landen, waaruit twintig kunstenaars zijn geselecteerd. Hun portfolio’s zijn dit jaar februari gepubliceerd in Foam Magazine #61: Talent. Dit najaar wordt de groepstentoonstelling gepresenteerd in het museum van Foam in Amsterdam en begin 2023 reist de tentoonstelling verder naar Frankfurt.

De twintig kunstenaars werden geselecteerd op basis van twee elementen: hun aansluiting bij actuele onderwerpen en de manieren waarop ze het medium fotografie vooruithelpen. In hun werk schrikken de kunstenaars er niet voor terug om elk op hun eigen manier ideologische structuren en de daaruit voortvloeiende systemische kwesties te bevragen. De diverse series zijn beïnvloed door de patriarchale, kapitalistische en religieuze structuren die onze maatschappij bepalen. Lina Geoushy onderzoekt met de serie Shame Less het hele scala aan emoties en complexe sociale dynamiek van geweld tegen vrouwen in Egypte, terwijl Pavo Marinovic zich in de serie Marble Ass bezighoudt met de archetypen en vooroordelen over mannelijkheid in voormalig Joegoslavië. Diego Moreno worstelt met de strengheid van de katholieke kerk in zijn jeugd en de manier waarop deze zijn zelfbeeld en zijn ideeën over seksualiteit en familie heeft beïnvloed. De geconstrueerde beelden van Kata Geibl zijn meer internationaal gericht; ze bevragen met hun symbolische lading de wereldwijde problemen die het gevolg zijn van het kapitalisme, en de manier waarop we ons huidige maatschappelijke, politieke en economische systeem ervaren. Door middel van het medium fotografie trachten de kunstenaars van Foam Talent 2022 in het reine te komen met een wereld die ons voortdurend voor nieuwe uitdagingen en problemen plaatst.
 
Foto: The Feast Inside, from the series Paintings Dreams and Love © Yushi Li and Steph Wilson, courtesy of the artists.