IFFR maakt Focus-programma en line-up Art Directors bekend

IFFR maakt Focus-programma en line-up Art Directors bekend

05-12-2023 (11:00) - Bucket list

International Film Festival Rotterdam (IFFR) presenteert de eerste Focus-programma’s en line-up voor Art Directions van IFFR 2024.

Naast een programma over Chileense cinema in ballingschap, staan filmmaker Scud uit Hongkong, de Schotse kunstenaar Rachel Maclean en Colectivo Los Ingrávidos centraal met retrospectieven. Het festival verkent de grenzen van cinema met Art Directions: een uitgebreid programma met installaties, tentoonstellingen, audiovisuele performances en immersive media op diverse locaties in Rotterdam.

Art Directions

In het Art Directions-programma treedt het festival buiten de filmzaal en zoekt het de grenzen op van wat cinema kan zijn. In galeries en artistieke ruimtes verspreid door Rotterdam komt publiek film in onverwachte vormen tegen, met immersive media, performances, live muziek en audiovisuele installaties. Overal door het programma heen buigen filmmakers en kunstenaars conventies om zo de dialoog aan te gaan over cruciale onderwerpen: van de opkomst van kunstmatige intelligentie tot de dreiging van klimaatverandering, maar ook het verbeelden van kleurrijke, utopische visies op de toekomst. In het immersive media-programma zijn werken opgenomen van Charlotte Bruneau, Floris van Laethem en Aay Liparoto.

Hoogtepunten

- Naked Nations: Tribe Hong Kong van de Hongkongse filmmaker Scud gaat op IFFR in wereldpremière en markeert het eind- en hoogtepunt van een provocerende filmcarrière.
- Het retrospectief van de Schotse kunstenaar Rachel Maclean, inclusief de wereldpremière van haar film en installatie DUCK, belooft een schattige maar duistere ontdekkingsreis.
- De wereldpremière van het immersive experience-project 8 miljard ikken van Tibor de Jong met een betoverende soundtrack van muzikant Spinvis.
- Sergio Caballero, de Tiger Award-winnende filmmaker, presenteert de wereldpremière van zijn nieuwste film 'Lolo & Sosaku' The Western Archive gecombineerd met een performance van het Argentijns-Japanse duo Lolo en Sosaku.
- Op het Centraal Station in Rotterdam wordt de installatie Unfolding gepresenteerd van het kunstenaarsduo Anne Fehres en Luke Conroy. Een futuristische en humoristische yogasessie die aanspoort tot actieve reacties op de klimaatcrisis.