EpilepsieNL lanceert nieuw waarschuwingsicoon voor lichtflitsen

EpilepsieNL lanceert nieuw waarschuwingsicoon voor lichtflitsen

07-07-2025 (10:12) - Inclusiviteit

EpilepsieNL lanceert een waarschuwingsicoon voor lichtflitsen. Dit icoon is speciaal voor mensen die gevoelig zijn voor sterke visuele prikkels, zoals flitsen, patronen of kleurwisselingen, en hierdoor een epileptische aanval kunnen krijgen. Makers van visuele content, culturele instellingen, organisaties en bedrijven worden opgroepen om het icoon te gaan gebruiken, zodat mensen met lichtflitsgevoelige epilepsie op tijd gewaarschuwd worden.

Een filmpje kijken, een tentoonstelling bezoeken of een animatie openen is voor de meeste mensen heel gewoon, maar voor mensen met lichtflitsgevoelige epilepsie kan dit gevaarlijk zijn. Fel licht, knipperende beelden of bewegende patronen kunnen bij hen een aanval uitlokken. Daarom komt EpilepsieNL met een waarschuwingsicoon.

Het nieuwe icoon is voor het eerst te zien in NEMO Science Museum in Amsterdam bij onder andere de zoötroop Octomadness , onderdeel van de zomerprogrammering in het museum. Bij deze installatie is te zien hoe stop-motion werkt en wordt er gebruikt gemaakt van snelle lichtflitsen.

"NEMO is een museum voor iedereen en daarom staat inclusiviteit hoog bij ons op de agenda. Er worden daarom voortdurend aanpassingen in het museum gedaan om de toegankelijkheid te vergroten, onder andere gericht op bezoekers met beperkt zicht", vertelt Géke Roelink, algemeen directeur van NEMO. "We zijn blij dat EpilepsieNL naar aanleiding van onze vraag dit waarschuwingsicoon ontwikkeld heeft. Zo kan iedereen het icoon gebruiken en kunnen we een bijdrage leveren aan een toegankelijkere samenleving voor mensen met lichtflitsgevoelige epilepsie."

Van attractiepark tot tv-programma

“We zijn enorm enthousiast en dankbaar dat NEMO de eerste gebruiker van het waarschuwingsicoon is. Het is erg belangrijk om dit waarschuwingsicoon online en offline wijd te verspreiden, want zo weet je als kijker en bezoeker van tevoren wat eraan komt en kan je zelf kiezen of je wilt kijken", zegt Joost Wijnhoud, directeur-bestuurder van EpilepsieNL. "We kijken er naar uit om het waarschuwingsicoon tegen te komen bij attractieparken, concerten, shows, musea, tentoonstellingen, videogames, televisieprogramma's, online video's, festivals, clubs en escape rooms.”

EpilepsieNL signaleerde bij de recente editie van het Eurovisiesongfestival dat er een aantal heftige lichtflitsen, met name tijdens het opreden van België en Cyprus, voorbijkwamen. Wijnhoud: "Dit was meer dan voorgaande jaren en veel mensen klaagden hierover bij ons en online. Dat heeft ons gesterkt in het ontwikkelen en verspreiden van dit waarschuwingsicoon."

Zorgeloos genieten

“Het zou mij enorm helpen als er op steeds meer plekken gewaarschuwd gaat worden voor lichtflitsen, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een onlinevideo of tijdens een concert", zegt Tess (24). "Het nieuwe waarschuwingsicoon helpt daar enorm bij! Mensen denken misschien: ‘je weet toch dat als je naar een concert gaat er lichtflitsen kunnen zijn?’ Jazeker, maar met een korte waarschuwing tijdens een concert ben ik er extra alert op. Een waarschuwing vooraf haalt een hoop onzekerheid bij mij weg en maakt het mogelijk om te ontspannen en, net als anderen, zorgeloos te kunnen genieten van een concert."

Instructies voor makers

Wijnhoud: “Hoe gevoelig een persoon met lichtflitsgevoelige epilepsie is, hangt af van de hoeveelheid lichtflitsen per seconde, oftewel de frequentie. Dit wordt uitgedrukt in Hertz of Hz. De meeste mensen zijn lichtflitsgevoelig bij een frequentie tussen de 10 en 30 Hz. Om hier rekening mee te houden, hebben we een speciaal informatieblad gemaakt voor makers van audiovisuele content, zodat we samen de risico’s verkleinen."

Op de website van EpilepsieNL is het icoon gemakkelijk te downloaden met de bijbehorende tekst: Let op: Deze film, tentoonstelling of dit programma bevat flikkerend licht, felle flitsen en wisselende (kleur)patronen. Dit kan bij hiervoor gevoelige personen een epileptische aanval veroorzaken.

Naast het waarschuwingsicoon riep EpilepsieNL onlangs op om de poster ‘Een epileptische aanval? Dit kun je doen!’ op te hangen op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Het blijkt namelijk dat er onder een groot deel van de Nederlanders nog onvoldoende kennis is over hulp bij een epileptische aanval.