De populairste festivaldrugs: Afkickkliniek.nl onderzocht het

24-08-2023 (12:01) - Komkommernieuws

Drugs zijn illegaal maar toch worden ze op veel festivals nog altijd geconsumeerd. Van alle grote festivals in Nederland gaat het op Instagram bij de Zwarte Cross het vaakst over middelengebruik. Festivalgangers van Best Kept Secret houden hun drugsgebruik op het social-mediakanaal juist het vaakst geheim. 

AfkickkliniekInfo.nl onderzocht het getoonde drugsgebruik op Instagram en analyseerde meer dan 700.000 posts van 23 populaire Nederlandse festivals over de afgelopen tien jaar.

Opvallende uitkomsten

- Verdovende drugs (alcohol, cannabis) zijn het populairst onder festivalgangers, gevolgd door opwekkende middelen (xtc, cocaïne).
- De ‘grote 3’ op festivals zijn alcohol, cannabis en XTC. Deze drie middelen worden het meest genoemd in posts.
- Er zijn duidelijke voorkeuren voor middelen op veel festivals. Alcohol wordt het vaakst genoemd bij de Zwarte Cross; Cannabis bij Pal Mundo, een Haags festival met veel Zuid-Amerikaanse muziek; en XTC bij dancefestival Mysteryland.
- De openheid over het gebruik van bezoekers varieert behoorlijk per festival. Maar liefst op 1 op de 33 posts over de Zwarte Cross gaat over middelengebruik (alcohol), waar bij Best Kept Secret per 1000 posts slechts ongeveer 2 over middelengebruik gaan.

Het onderzoek geeft ook meer duidelijkheid over het type drugs dat festivalgangers innemen. Paul Jansen: “Het is interessant om te zien dat verdovende drugs populairder zijn dan opwekkende middelen op vrijwel alle grote Nederlandse festivals. Dit beeld sluit ook aan bij de cijfers in de Nederlandse verslavingszorg, waar meer dan twee derde van alle hulpvragen voor het gebruik van verdovende drugs zijn.”