Google onthult opvallende zoektrends Koningsdag

26-04-2024 (15:49) - Komkommernieuws

Morgen kleurt Nederland weer oranje voor Koningsdag. Maar waar zijn we eigenlijk het meest nieuwsgierig naar op deze feestelijke dag? Dit zijn de meest opvallende zoekopdrachten op Google van de afgelopen vijf jaar op Koningsdag:

1| Koninklijke onderscheiding

Koningsdag is het traditionele moment voor de lintjesregen in Nederland, maar welke Nederlandse helden heeft Zijne Majesteit dit jaar behaagd te onderscheiden? We gebruiken Google Zoeken om het te ontdekken.

2| Weer

Nederland zoekt veel en vaak naar het weer in Google Zoeken, dat is geen verrassing, maar rond Koningsdag gebeurt dat nog net wat vaker. Het Koningsfeest wordt vooral buiten gevierd, dus dan wil je weten of het een beetje droog blijft. En natuurlijk of je oranje outfit wel bestand is tegen het Nederlandse weer.

3| Google Translate

Koningsdag lijkt een aardige aantrekking te hebben op buitenlandse toeristen, die graag een oranje feestje meepakken. Geen wonder dus dat een groter aantal mensen dan normaal via Google Zoeken proberen te komen op Google Translate, want hoe ontdek je anders wat het woord tompouce betekent of hoe je kunt onderhandelen op de vrijmarkt?

4| Streamers

In 2021 was er veel aandacht voor de Streamers, een gelegenheidsformatie die een groot concert gaf bij de Koninklijke Stallen van Paleis Noordeinde, toen Nederland nog voor een groot deel in lockdown zat. Het lijkt erop dat veel mensen vooral benieuwd waren naar de artiesten die deel uitmaakten van de Streamers. In combinatie met de Streamers werd er bijvoorbeeld veel gezocht naar Davina Michelle, Rolf Sanchez en Maan.

5| Prinses Alexia

Google had een leuk idee in 2020: als onderdeel van Koningsdag Thuis vroegen we BN’ers een workshop te geven aan Nederlanders via Google Meet. Er was toen een grote verrassing: er zou ook plotseling een lid van het koninklijk huis inbellen. Zo gebeurde het dat koningin Máxima en prinses Alexia ineens meededen aan de sessie met Enzo Knol. Alexia kreeg veel aandacht voor haar openheid.