Steeds meer Nederlanders kiezen voor een duurzame lifestyle

16-02-2024 (10:55) - Lifestyle

Regelmatig stelt men dat Nederland kampt met een consumptiemaatschappij. Zo’n maatschappij laat zich definiëren als een samenleving waarin men vrije tijd voornamelijk gebruikt om goederen of bijvoorbeeld services te consumeren. Er wordt vaak ontzettend veel gekocht, het liefst tegen een zo laag mogelijke prijs. Veel van deze aangekochte producten heeft men echter helemaal niet nodig. Tegenwoordig zetten steeds meer Nederlanders zich af tegen deze consumptiemaatschappij. Een duurzame lifestyle is hip! Daarbij levert het een forse besparing op. Een duurzame lifestyle kent verschillende vormen. Begin simpel bij aanbieders van duurzame, groene energie vergelijken bij Energiekiezer.nl.

Groene stroom afnemen en zelf opwekken

Niet alleen kiezen huishoudens steeds vaker heel bewust voor het afnemen van groene stroom bij hun energieleverancier. Ook investeerden veel gezinnen in zonnepanelen op het dak van hun woning. Vaak worden zonnepanelen gecombineerd met een warmtepomp of bijvoorbeeld laadpaal. Het gebruik van de eigen auto wordt zo heel voordelig! Wat is de goedkoopste energieleverancier van groene stroom, op dagen dat de zon niet schijnt? Een online tool vertelt het je.

Tip: dit jaar profiteer je nog van de bestaande salderingsregeling voor het salderen van een overschot aan groene stroom. Het maakt dat je zonnepanelen relatief snel terugverdient.

Koop alleen die spullen die je echt nodig hebt

Een duurzame lifestyle gaat verder dan de keuze voor het gebruik van (zelf opgewekte) groene stroom. Kijk ook nog eens kritisch naar je eigen bestedingsgedrag. Heb je de spullen die je de afgelopen periode kocht écht nodig? Vaak blijkt dat men veel meer koopt dan hoogst noodzakelijk is. Het maakt dat er onnodig veel schadelijke stoffen worden uitgestoten om al deze producten te kunnen produceren en richting Nederland te kunnen vervoeren. Kies bij de producten die je koopt voor kwaliteit, in plaats van voor de laagste prijs. Zo wordt het milieu niet onnodig zwaar belast. Kwalitatief goede producten gaan langer mee.

Kapotte apparaten repareren in plaats van vervangen

Gaat een apparaat toch kapot na verloop van tijd? Kijk in dat geval eens of deze nog te repareren is. Een reparatie is niet alleen goedkoper dan het vervangen van het complete apparaat; het past ook bij de duurzame lifestyle. Er zijn steeds meer (online) aanbieders van losse onderdelen voor een breed scala aan apparaten. Het vervangen van deze onderdelen doe je met de instructievideo’s die op het internet te vinden zijn relatief makkelijk zelf. Leuk, leerzaam en voordelig!