De consument bepaalt

05-05-2014 (07:45) - Gastcolumn

Print is dood. Vooral sinds Steve Jobs drie jaar geleden zijn iPad lanceerde, menen nogal wat mediamensen dat te moeten roepen. Dat digitale leesplankje was toch echt het begin van het einde. Zoals ook internet ooit het begin van het einde zou zijn. En is print intussen inderdaad gestorven? Nee. Velen liggen er aan de beademing, dat wel. Maar als ik al weer eens in een gesprek daarover beland, blijft het aardig de meest recente HOI-jaarcijfers van het aantal verspreide publiekstijdschriften te noemen: 547.102.163. Alstublieft.

Print is aan het veranderen – op zeker. Want die 547-en-nog-heel-veel klinkt natuurlijk lekker, maar nog altijd dalende oplages zijn een feit. De tijd om als bladenmakers naar de recessie en economische crisis te wijzen als oorzaak van de oplage-ellende is echter wel voorbij, laten we vooral de pijlen op onszelf richten en ons (weer) realiseren dat het de consument is die bepaalt. In veel gevallen blijkt die consument ons nota bene al voor, want niet wij, maar zíj zijn de definitie van het woord ‘tijdschrift’ aan het veranderen. Successen als Flow, Vogue en Linda, het zijn exclusieve kadootjes, het zijn letterlijk mooi gemaakte tijdschriften. Papiersoort, fotografie, vormgeving, het aantal pagina’s – het klopt. De redactionele formule klopt. Kwaliteit. Bij AutoWeek zien we die trend bij de glossy magazines GTO en AutoWeek Classics die het prima doen in de losse verkoop en sinds de introductie vorig jaar de bestverkopende in hun segment zijn. Tijdschriften als kadootjes, voor jezelf en/of een ander.

Papier emancipeert, heb ik ooit iemand horen zeggen. Consumenten – als in: lezers (m/v) - laten zich anno nu niet meer in een hokje plaatsen. Bij de start van Quest tien jaar geleden al was de slogan heel slim: voor iedereen van 8 tot 80 jaar. ‘Iedereen’ van 8 tot 80 ging het kopen en nog beter, blééf het kopen. Quest werd (en is) een succes. Los van die titel dan, het traditionele doelgroep denken vraagt om een nieuw sausje op z’n minst. Als we bij AutoWeek nog steeds zouden focussen op die ene man met die leeftijd, dat gezin, die auto en dat vakantieland, dan sluiten we al die andere mannen uit. Dat past niet bij deze tijd en kunnen we ons bovendien qua oplage niet veroorloven. Die jongen van achttien die net z’n rijbewijs heeft, die dertiger met zijn (of haar!) eerste lease-auto, die vijftiger die een young timer wil aanschaffen, ze horen er allemaal bij.  Onze uitdaging bij AutoWeek blijft het om voor zo’n brede lezersgroep, noem het mentaliteitsgroep, tijdschriften te maken met continu in gedachten, hoe logisch dat ook lijkt: de consument bepaalt. En die wil kwaliteit. Zie Flow, zie Vogue, zie Linda, zie Quest en gelukkig nog heel veel andere tijdschriften.

Robert van den Ham

Robert van den Ham is sinds vier jaar hoofdredacteur van AutoWeek (Sanoma Media). In 2012 werd hij genomineerd voor de Mercur Hoofdredacteur van het Jaar, in 2013 won hij die titel. Onlangs werd hij genomineerd als Crossmedia Man van het Jaar van het Nederlands Medianetwerk.


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.