Je kunt het zo gek niet bedenken of we gaan het printen

03-02-2014 (08:32) - Gastcolumn

Ik ben een trekkie (Star Trek lover). Ik kan mij nog herinneren dat Jean Luc Picard (de kapitein van ruimteschip de Enterprise) tegen de computer zei: 'Tea, Earl Grey, Hot', en dat de replicator het materialiseerde. Jean Luc nam de hete kop uit het apparaat. Een wonder! De geestelijk vader van Star Trek, Gene Roddenberry, was van mening dat replication geld overbodig maakte en daardoor een utopische wereld creëerde.
 
De eerste 3D printer werd al in 1984 ontworpen door Chuck Hull. De ontwik­keling is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. Tegenwoordig kun je voor 1.000 euro bij de Bijenkorf een 3D printer (model “Cube”) kopen, waarmee je simpele dingen kunt 3D printen.
 
Hoe werkt 3D printen? Het principe is vrij simpel. Een 3D printer is aangesloten op een computer. Die wordt aangestuurd met wat software en het 3D/CAD (Computer Aided Design) model, een .stl- bestand. De 3D printer heeft een nozzle (tuitje) die meestal vanuit een ‘plastic’ kabel gevoed wordt. De nozzle verhit het plastic en bouwt laagje voor laagje het te printen 3D model op. De meeste DIY printers maken gebruik van thermoplastics. Een uitdaging is nog om het printen te versnel­len, op dit moment duurt het een half uur tot een paar uur om het model te printen. Naast plastic kan ook met metaal (poeder), voedsel (bio 3D printing), keramiek (poeder), stof (voor kleding), papier, rubber en zelfs met stamcellen (bio 3D printing) geprint worden.
 
Waar staan we begin 2014 op het relatief nieuwe gebied van 3D printen? In de industrie is er nu al een revolutie gaande. Er zijn auto’s zoals de Audi RSQ waarvan het prototype wordt geprint. Producten worden van start af al 3D print ready gemaakt. Voedsel kan geprint worden, onderzoekers zijn druk bezig om hiermee iets aan de honger in de wereld te doen. In bio labs zijn de eerste stappen gemaakt om organen te kunnen printen. Daar is nog wel een lange weg te gaan maar het ziet er veelbelovend uit. En wat gaan we zien in de toekomst? Misschien wordt 3D printen in de winkel of thuis wel de manier waarop we spullen gaan kopen. In ieder geval worden 3D printers steeds beter en goedkoper en dus zal de pene­tratie toenemen. De industrie gaat steeds meer toepassingen vinden voor 3D printen. Ik verwacht dat er 3D copyshops komen, voor mensen die geen 3D printer bezitten maar er wel gebruik van willen maken. Kortom, 3D printen wordt het helemaal.
 
Philip Provoost
Technical director
 

Dit artikel is trend 3. uit het the valley Trendrapport 2014. Klik hier voor het volledige rapport. 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.