Rave Report #1: Muziek en merken zij aan zij

Rave Report #1: Muziek en merken zij aan zij

17-10-2024 (12:00) - Amsterdam Dance Event

‘Wat ga jíj doen met ADE?’ Deze vraag heb je waarschijnlijk al (iets te) vaak gehoord afgelopen dagen. Bij Team FONK staat de agenda in elk geval bomvol: van inspirerende talks in het intieme Felix Meritis tot uitstapjes naar grimmige technobunkers. Het goede nieuws? Wij nemen je mee! Dit was ADE, dag 1.

‘Muziekstreaming is populairder dan ooit – met maar liefst 400% (!) groei sinds 2017.’ Een indrukwekkend feitje om ADE ’24 mee af te trappen, toch? Terwijl de streams door het dak gaan, worstelen artiesten – lees: de kleinere - om hun brood te verdienen via platforms als Spotify. Gelukkig zijn merken dé redders in nood! Anjali Nazarenko, Brand Activation Manager van MassiveMusic, deelt handige tips voor artiesten die niet weten hoe zij op die merken moeten afstappen.

First things first: wees authentiek. Vind een niche die echt bij joú en draag deze actief uit naar de buitenwereld. Wacht dus niet tot merken jou komen halen, maar neem het heft in eigen hand en stuur zelf een berichtje naar dat ene merk waar je zo graag mee wil samenwerken. Platforms als LinkedIn en Instagram zijn je beste vrienden voor die eerste – soms spannende - stap. Dit advies geldt niet alleen voor grote namen: met een beetje lef, een goede pitch en de juiste timing hark jij zo die samenwerking binnen en til je je carrière naar een hoger niveau.

In-person connecties

Muziek en merken zijn dus een match made in heaven. Brian van Vuure, Director Brand Partnerships van Superstruct, gaat nog een stapje verder: ook live-entertainment kan een gouden zet zijn voor je merk. Ken je Superstruct niet? Denk aan (inter)nationale zoals Sziget, Awakenings en DGTL. ‘In een tijd waarin AI alles op z’n kop zet, zijn in-person connecties met merken belangrijker dan ooit.’ En waar kan dat beter dan op een festival? Daar ontstaan de echte, onvergetelijke merkervaringen. Deze activaties kun je volgens Brian perfect mixen met content en social marketing. Het draait allang niet meer om alleen zichtbaarheid: merken moeten onderdeel worden van de cultuur.

Alsof dat nog niet genoeg is, voorspelde Jeremie Habib van boekingssoftware Gigwell nog iets belangrijks: zoektermmarketing maakt steeds meer plaats voor contentmarketing. Waarom? Omdat het in de muziekindustrie allang niet meer draait om gevonden worden, maar om het opbouwen van een loyale fanbase. Niet hopen dat je opvalt in de massa, maar knallen met waardevolle, creatieve content. Denk aan exclusieve muziekpreviews en behind-the-scenes-materiaal. Zo creëer je niet alleen meer betrokkenheid, maar bouw je een sterke, duurzame community op.

Reinier Zonneveld

Wat is ADE zonder een knallende artiest bij de sprekers-lineup? Precies! Daarom stond techno-dj Reinier Zonneveld op het podium, ondanks een klein beetje vermoeidheid van zijn Zuid-Amerika-trip. Hij sprak over een niet eerder vertoond B2B-optreden dat hij afgelopen zomer organiseerde—samen met een AI-dj. Ja, je leest het goed! Hij trainde een AI-machine op zijn volledige muziekcollectie, goed voor 80 dagen aan tracks.

De AI-dj neemt het stokje over zodra Reinier stopt. Geen ingewikkelde prompts, maar een zelflerend programma dat gewoon doorgaat. Het resultaat? Een set waarin je amper merkt dat het niet 100% Reinier is. Toch houdt hij het AI-dj-hulpje voorlopig alleen voor live-optredens. In de studio blijft hij liever zelf aan de knoppen zitten: daar is de menselijke touch onmisbaar.

Dat was 'm voor vandaag. Tot morgen!