Rob Bolland verliest rechtszaak in miljoenenruzie met muziekuitgever

Rob Bolland verliest rechtszaak in miljoenenruzie met muziekuitgever

19-09-2024 (12:09) - Audio

Componist, producer en zanger Rob Bolland heeft een nieuwe rechtszaak tegen muziekuitgever Willem van Kooten over royaltybetalingen verloren. Volgens de rechtbank in Lelystad is hij er zelf verantwoordelijk voor dat de zaak in het verleden niet is afgerond.

De juridische ruzie over de royalty's over hits van Bolland en zijn broer Ferdi sleept al sinds 2009. De broers scoorden in de jaren tachtig internationaal de ene hit na de andere, zoals Rock me Amadeus, Jeanny en You're in the army now (video hieronder). Bolland verdenkt Van Kooten ervan dat hij miljoenen aan royalty's over zijn muziekwerken ten onrechte niet heeft afgedragen. Destijds claimde hij een bedrag van 2,5 miljoen euro. Ferdi schikte de zaak, maar Rob Bolland begon een juridische strijd die nu al veertien jaar duurt, en dit jaar weer dreigde op te laaien.

In april stapte Bolland naar de rechter om een getuigengehoor te vragen over de jaren tussen 1985 en 2011. Omdat over de eerste tien jaar van deze periode geen administratie meer zou bestaan, zouden acht getuigen nieuwe informatie naar voren kunnen brengen. Gisteren oordeelde de rechter in Lelystad echter dat er geen getuigenverhoor komt. Daarbij wijst de rechter erop dat een bodemprocedure en een arbitragezaak door toedoen van Bolland zelf in respectievelijk 2016 en 2015 voortijdig eindigden en niet tot een uitspraak kwamen. In dat licht vindt de rechter het niet terecht als de zaak weer zou worden opgerakeld. Zowel Bolland als Van Kooten zijn ernstig ziek.

 


RTL