Daily Paper schenkt voetbaltenues aan Amsterdam Museum

02-08-2023 (13:16) - Bucket list

Vanaf donderdag 10 augustus is in het Amsterdam Museum het 'derde tenue' en de pre-match wear te zien die het Amsterdamse modemerk Daily Paper het afgelopen seizoen samen met adidas ontwierp voor voetbalclub Ajax. In dat kader is het Amsterdam Museum aan de Amstel van donderdag 10 t/m zondag 13 augustus gratis geopend voor dragers van Daily Paper-items.

Te zien is het derde tenue dat de straatvoetbalcultuur van Amsterdam en haar gouden generatie viert. De pre-match tenues worden ook getoond. Rode draad in deze pre-match wear is de op Oost-Afrikaans kralenwerk geïnspireerde print in de Pan-Afrikaanse kleuren rood, zwart en groen, die de cultureel diverse identiteit van Amsterdam weerspiegelen. Het derde en de pre-match tenues worden onderdeel van Panorama Amsterdam, de vaste collectie in het Amsterdam Museum aan de Amstel.

Eerbetoon aan Amsterdam

'Het derde tenue viert de unieke Amsterdamse straatvoetbalcultuur en accentueert hiermee de impact op de saamhorigheid en gemeenschap in de stad', aldus Daily Paper in een statement. Het gouden shirt is voorzien van de meest prominente straatvoetbalvelden van Amsterdam. Het is een ode aan de plekken waar voor velen de liefde voor voetbal begon. Pleinen zoals het Balboaplein (waar spelers als Gerald Vanenburg en Frank Rijkaard leerden spelen), het Zaandammerplein en het Nigel de Jongplein (onlangs hernoemd naar Abdelhak Nouri) staan ??op het shirt. Ook verwijzingen als het wapen van Amsterdam, het stichtingsjaar 1275 en alternatieve namen voor Amsterdam als 'Mokum' en 'Damsko' maken de collectie tot een eerbetoon aan de stad.

Gratis toegang

Om fans van Daily Paper de geschonken tenues te laten bekijken, krijgen dragers van Daily Paper-items van donderdag 10 t/m zondag 13 augustus gratis toegang tot het Amsterdam Museum. Tickets voor het Amsterdam Museum zijn te reserveren via amsterdammuseum.nl.