Het Nieuwe Instituut blikt vooruit: hoogtepunten in juli en augustus

23-06-2022 (11:26) - Creatie

?Het Nieuwe Instituut presenteert de aankomende zomerprogrammering van Het Podium. Nadat het felroze platform op het dak van het instituut de hele maand juni heeft gefungeerd als kloppend Festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand, is het straks de beurt aan nieuwe partners en initiatieven om te schitteren op het door MVRDV ontworpen stadspodium.
 
Van jazzconcerten tot yogalessen en een zomerkamp voor kinderen: Het Podium biedt voor iedereen een passende activiteit. De hele programmering is hier te vinden.
 

North Sea Jazz

7 & 10 juli | Lisa Fischer, Taylor Eigsti, Eric Vloeimans en Jeroen van Vliet
NN North Sea Jazz Festival en North Sea Round Town organiseren deze zomer twee bijzondere concerten op Het Podium.

Op donderdag 7 juli trappen zangeres Lisa Fischer en pianist Taylor Eigsti de North Sea Jazz programmering af met een spectaculair avondconcert. De twee met Grammy’s bekroonde New Yorkers hebben allebei een lange staat van dienst als sessie- en achtergrondmuzikanten, maar de afgelopen paar jaar staan ze ook regelmatig solo en als duo in de schijnwerpers.

Op zondag 10 juli wordt het publiek getrakteerd op een lunchconcert van trompettist Eric Vloeimans en pianist Jeroen van Vliet. De wereldberoemde jazzmusici, die elkaar al meer dan vijfentwintig jaar kennen, nemen bezoekers bij deze gelegenheid mee op een geïmproviseerde verkenning hoog boven de stad.
 

Balanzs Yoga

De missie van Balanzs is om yoga voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom verzorgen zij op zondag 3, 17, 24 en 31 juli en op 4, 7 en 14 augustus inspirerende yogalessen bovenop het roze dak van Het Nieuwe Instituut. Zo kunnen de deelnemers met een spectaculair uitzicht over de stad op een ontspannen manier starten aan de dag of juist genieten van de ondergaande zon. De sessies zijn geschikt voor alle niveaus en meedoen aan een yogales is helemaal gratis.
 

Operator Outdoor

9 juli | FOCUS | Saar & The Low G Court (DJ Klapsalon & Doo-Bop) | Kléo B2B Suze Ijó & Bound45 DJ's
Operator is een online radiostation en cultureel platform gevestigd in Rotterdam. Op 9 juli organiseren zij een middag- en avondvullend programma. In de middag kan de bezoeker genieten van een intieme luistersessie gehost door FOCUS: een initiatief van een groep muziekliefhebbers in Rotterdam met als doel om innemende luistersessies te organiseren. De muziek wordt hierbij geselecteerd door Saar & The Low G Court (DJ Klapsalon & Doo-Bop). In de avonduren wordt het publiek getrakteerd op een inspirerende DJ-set met diepe, warme en experimentele sounds van Kléo B2B Suze Ijó & Bound45 DJ's.
 

Motel Mozaïque

14 juli | Amenti Theatre Company en Shishani
Op 14 juli 2022 presenteert Motel Mozaïque twee acts op Het Podium: het Rotterdamse danscollectief Amenti Theatre Company speelt de nieuwe voorstelling Lilith en singer-songwriter Shishani geeft een solo optreden.

De voorstelling Lilith gaat over het donkere, vrouwelijke en is geïnspireerd op de ervaringen van de verschillende vrouwen die in het stuk spelen. De enorme kracht die vrouwen bezitten en die door de wereld onderdrukt wordt is de drijfveer van deze voorstelling.
Shishani schippert al jaren tussen Nederland en Namibië, haar geboorteland. Met haar kwartet Namibian Tales onderzocht ze muzikale tradities van de San in de Kalahari-woestijn. In 2019 richtte ze de band Miss Catharsis op, waarin vrouwen van kleur centraal staan. Op haar nieuwe EP Miss Catharsis worden soul, jazz, indierock en de ritmes van de San met elkaar vermengd. Al deze invloeden komen tijdens haar solo optreden aan bod.
 

FamilieFest

19 t/m 23 juli | Overnachten in Het Nieuwe Instituut
Elke schoolvakantie organiseert Het Nieuwe Instituut een FamilieFest: een bomvol programma met activiteiten voor de hele familie binnen één centraal thema. Van 19 t/m 23 juli vindt de volgende editie plaats met als overkoepelend thema Het Podium. Kinderen krijgen bij dit FamilieFest Summer Camp(ing) onder meer de mogelijkheid om eigen vliegers te maken en uit te testen bovenop Het Nieuwe Instituut, ijsjes te ontwerpen in samenwerking met STORE Rotterdam, mee te gaan op safaritour door het hele gebouw, zelfgemaakte pizza’s te bakken en te ontspannen bij een speciale yogasessie op het dak. Als kers op de taart is het zelfs mogelijk om op de laatste dag te overnachten in het museum.

Open Podium

doorlopend | talent op grote hoogte
Op zes zondagen in de maanden juli en augustus organiseert Het Nieuwe Instituut speciale Open Podium dagen. Een vakkundige jury heeft hiervoor verschillende acts geselecteerd. Onder meer de Rotterdamse pianist Reginald Somai, 'aerial hoop' artiest Belle Hannah & ruisvogel en jazz- en flamencoband Karisma betreden hierbij met veel enthousiasme het felroze dakpodium. Toegang voor alle Open Podium acts is gratis.
 

Over Het Podium

Het Podium wordt mede mogelijk gemaakt door COD, Dura Vermeer, Dutch Steigers, Fonds 21, Gemeente Rotterdam, Jewellabs, Job Dura Fonds, Mol Lifting, Motel Mozaïque, MVRDV, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rotterdam Architectuur Maand, Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners, Senz, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Stichting Volkskracht, VriendenLoterij en VSBfonds.
 
Foto: Aad Hoogendoorn