Nederlands circulair ontwerp verovert de wereld

Nederlands circulair ontwerp verovert de wereld

24-06-2022 (12:22) - Creatie

Jong talent Kees Dekkers studeerde afgelopen zomer af aan het HMC (Hout en Meubilerings College) met de No Waste Chair.
 
Het door hem ontworpen unieke meubelstuk geeft afgeschreven, waardeloze materialen en producten hun waarde terug. En meer. Het ontwerp nodigt uit tot nadenken, dialoog, bewustzijn en tenslotte tot verandering. De internationale pers ontdekte de No Waste Chair tijdens Salone del Mobile ‘22 in het Palazzo Francesco Turati (Masterly).
 
De stoel is een van de voorwerpen die de tijdgeest als geen ander vangt. Van middeleeuwse driepotige kruk (voor ongelijke vloeren) tot Eames iconen van hypermoderne glasvezel (in de jaren 50). Al honderden jaren reflecteren meubels de maatschappelijke status quo. De No Waste Chair blijkt een perfecte weerspiegeling van één van de belangrijkste onderwerpen van de 21e eeuw: afval.
 

rauw en confronterend

Dit ontwerp draait er niet omheen. Het verbloemt de harde realiteit op geen enkele manier. Het toont de naakte waarheid van de hedendaagse maatschappij. En nodigt uit tot nadenken. Stimuleert bewustwording. Met als uiteindelijke doel: gedragsverandering
Het transparante meubelstuk is gevormd van 100% gerecycled acrylaat. Géén virgin materiaal voor de No Waste Chair. De inhoud is variabel. In de vaste collectie bijvoorbeeld straatafval, houtkrullen of e-waste. In opdracht is de sky the limit, de meeste soorten bedrijfsafval kunnen worden verwerkt in de No Waste Chair voor op kantoor of in de lobby: oude hardware, cosmetica, industrieel afval. De enige voorwaarde is dat het droog en afgeschreven is.
 

Serica en vrij werk

De vaste collectie wordt gemaakt als ‘serica’. Ook ontwerpen op aanvraag vallen hieronder. Bijvoorbeeld voor de internationale kantoren van een bekende bierbrouwer: No Waste Chairs gevuld met lege bierblikken of een evenement waar Dekkers een stoel kan maken als herinnering en bewustwordingsactie. Dekkers blijft ook vrij werk maken, de inspiratie ligt immers op straat voor het oprapen.
 

Over Kees Dekkers

Al vanaf jongs af aan bedenkt en ontwerpt Dekkers (1995) innovatieve producten, tot heden in mondjesmaat uitgevoerd. Een opleiding tot ondernemend meubelmaker was hem op het lijf geschreven. Tijdens zijn stage ontstond het idee voor de No Waste Chair. In de houtzagerij verdwenen prachtige houtkrullen bij het restafval – simpelweg omdat niemand ze wilde hebben, kinderboerderijen werden overladen, de vuilverbranding wachtte geduldig. Dekkers ontwierp een prototype voor een krukje met zaagsel. Deze kruk werd uiteindelijk een stoel: No Waste Chair. Dekkers geeft inmiddels gastcolleges en inspirerende lezingen over afval, ontwerp en de toekomst..
 
Het ontwerp en thema bepaalt de prijs. De inhoud is daarbij een belangrijke factor: sigarettenpeuken worden bijvoorbeeld  ‘in het wild’ verzameld, wat een tijdrovend klusje is. Prijzen variëren mede daardoor van € 5.000 - € 20.000,-.