Comeback van een icoon: de 33 Stradale van Alfa Romeo

31-08-2023 (10:30) - Lifestyle

Alfa Romeo kondigt de wedergeboorte van de 33 Stradale aan. Het model is een manifest van de vele mogelijkheden van het Italiaanse merk op het gebied van design en rijbeleving, nu én in de toekomst.

De nieuwe Alfa Romeo 33 Stradale wordt met de hand gebouwd in een gelimiteerde oplage van slechts 33 exemplaren. De tweezits coupé combineert het erfgoed en de toekomst van het merk als het symbool van meeslepende Italiaanse sportiviteit.

Snufje gezonde waanzin

Om een droom te kunnen waarmaken, zoals het reïncarneren van de legendarische 33 Stradale, is niet alleen een flinke dosis moed vereist, maar ook een snufje gezonde waanzin. Met dezelfde durf en visie als waarmee de originele 33 Stradale uit 1967 werd ontwikkeld. Het doel was om de uitzonderlijke rijbeleving en de weergaloze  charme van een icoon te herinterpreteren voor een (zeer) selecte groep klanten, die vanaf het begin in het project hebben geloofd.

De nieuwe 33 Stradale werd gecreëerd door de nieuw opgerichte Alfa Romeo ‘Bottega’,  een team van ontwerpers, ingenieurs en historici van het merk dat eerst naar potentiële kopers luisterde, waarna de auto samen werd gecreëerd op dezelfde manier als in ambachtelijke boetieks uit de Renaissance en in de werkplaatsen van gerenommeerde Italiaanse carrosseriebouwers in de jaren zestig.

Jean-Philippe Imparato, CEO van Alfa Romeo: “Met de nieuwe Alfa Romeo 33 Stradale wilden we iets creëren dat het merk en diens historie kenmerkt en Alfisti trots maakt. Een dergelijk resultaat kon alleen worden bereikt dankzij de expertise, het harde werk en de passie van ons team. Met de steun van het management dat de duidelijke ambitie heeft om bij te dragen aan het schrijven van nieuwe hoofdstukken voor de toekomst van het merk, met respect voor zijn unieke geschiedenis. Dit is het eerste ‘fuoriserie’-model van het merk sinds 1969 en zal niet de laatste zijn.”

Geïnspireerd op het historische model uit 1967

De nieuwe 33 Stradale is ontworpen door ‘Alfa Romeo Centro Stile’, het designcentrum van Alfa Romeo. Het design is onmiskenbaar geïnspireerd op het historische model, maar met bepaalde designelementen van Alfa Romeo’s nieuwste designtaal. 

De nieuwe 33 Stradale beschikt over de allerbeste techniek van Alfa Romeo. Het model is opgebouwd uit een aluminium H-frame chassis en een koolstofvezel monocoque voor maximale stijfheid en gewichtsreductie. Samen met de geavanceerde wielophanging met actieve schokdempers staat de 33 Stradale garant voor uitzonderlijke rijsensaties en ongeëvenaard comfort.

Benzine of elektrisch: de klant kiest

De Alfa Romeo 33 Stradale fungeert daarnaast als ideale schakel tussen de verbrandingsmotoren uit het verleden en de elektrische toekomst. Het model wordt naar wens geleverd met een 3,0-liter V6 twinturbo benzinemotor met meer dan 620 pk. Er kan ook gekozen worden voor een volledig elektrische aandrijving met ruim 750 pk en een geschatte actieradius van 450 kilometer (WLTP). De beoogde topsnelheid bedraagt 333 km/u, terwijl de acceleratie van 0-100 km/u binnen drie seconden voltooid is. Net zo indrukwekkend zijn de remprestaties: van 100 km/u naar stilstand in minder dan 33 meter.