Heeft muziek de kracht om de wereld positief te veranderen?

21-06-2022 (15:29) - Audio

HARMAN International, een dochteronderneming van Samsung heeft met haar audiomerken, JBL en Harman Kardon, in samenwerking met YouGov een onderzoek uitgevoerd naar het belang van muziek en de kracht ervan om te fungeren als sociale katalysator voor positieve verandering.
 
Luisteraars in Nederland, de VS, het VK, Frankrijk, Japan, Duitsland en Spanje hebben deelgenomen aan het onderzoek, wat verrassende inzichten heeft opgeleverd over de invloed die muziek heeft op de maatschappij.
 

Muziek heeft invloed op gevoel en gedrag

Iedereen weet dat muziek emotioneel krachtig kan zijn. Wie heeft er niet vol overgave gedanst op een favoriet nummer, is niet ontroerd door een prachtig stuk klassieke muziek, heeft niet gerouwd bij een melancholieke ballade of heeft niet een deuntje gevonden dat zo aanstekelijk is dat je het onmogelijk kunt vergeten? Muziek helpt mensen in contact te komen met hun emoties, of ze nu blij, verdrietig, bang, boos of iets daartussenin zijn. Maar muziek heeft niet alleen invloed op hoe we ons voelen - het heeft ook de kracht om invloed te hebben op ons gedrag. Als een natuurlijk onderdeel van de menselijke natuur kan muziek mensen samenbrengen en hen verbonden doen voelen. Er schuilt een zekere betekenis in muziek waartoe we ons onbewust aangetrokken voelen.
 
Ongeveer 28% van de Nederlanders zegt naar muziek te luisteren zowel voor amusement als voor een diepere betekenis. Muziek kan een gevoel van saamhorigheid bevorderen, sterke emotionele reacties oproepen en mensen motiveren om actie te ondernemen. Daarom zijn sommige van de meest succesvolle maatschappelijke veranderingen tot stand gebracht met de hulp van muziek. De meerderheid van de Nederlanders is het hiermee eens: 58% geeft aan dat muziek emoties en gedrag beïnvloedt om meer mensen te motiveren om zich in te zetten voor maatschappelijke kwesties; dit cijfer stijgt zelfs tot 66% onder 18- tot 25-jarigen in Nederland.
 

Sociale bewegingen

Enkele van de meest iconische voorbeelden van muziek als drijfveer van maatschappelijke verandering komen uit de jaren zestig, toen nummers van artiesten als Bob Dylan, Aretha Franklin, Jimi Hendrix en Joan Baez, en grote muziekfestivals als Woodstock, de soundtrack vormden van seksuele bevrijding, burgerrechten en de anti-oorlogsbeweging. Dat erfgoed werd doorgegeven aan artiesten als Bruce Springsteen, Bono en Lady Gaga, wiens teksten en melodieën miljoenen mensen hebben geïnspireerd om niet alleen te dansen, maar ook naar buiten te gaan en deel uit te maken van het brengen van positieve verandering. Zo vindt 38% van de Nederlanders dat bepaalde nummers hen inspireren om betrokken te raken bij sociale bewegingen, terwijl 68% muziek beschouwt als een trigger om herinneringen op te halen aan belangrijke momenten en gebeurtenissen in de samenleving, zoals 9/11 en Onafhankelijkheidsdag.
 

Vandaag

De jaren zestig mogen dan voorbij zijn, maar de dorst naar sociale verandering is nog altijd springlevend - en muziek speelt nog altijd een krachtige, motiverende en verenigende rol. Bijna de helft (48%) van de Nederlanders gaf aan dat ze al eens muziek hebben gebruikt om een boodschap te delen of aandacht te vragen voor een zaak die hen aan het hart ligt. Muzikanten van de afgelopen jaren hebben ook vrijer gebruik gemaakt van hun invloed om op te roepen tot verandering of om de aandacht te vestigen op bepaalde gevoelige onderwerpen zoals rassengelijkheid, LGBTQ+, sociale rechtvaardigheid en nog veel meer. Macklemore's "White Privilege" en Beyoncé's "Freedom" zijn twee van zulke voorbeelden. Volgens de Nederlanders is popmuziek (35%) de meest effectieve muziekstijl voor het verspreiden van sociale boodschappen, gevolgd door rap (20%) en rockmuziek (19%). 28% van de Nederlanders is van mening dat artiesten zich publiekelijk moeten inzetten, en dit aantal stijgt tot 50% wanneer het gaat over thema's met betrekking tot rassengelijkheid. Voor 43% van de Nederlanders zijn internationale of lokale muziek vieringen, zoals World Music Day vandaag, goede gelegenheden voor artiesten om de microfoon op te pakken voor gevoelige kwesties.