Waarom je elk jaar een hackathon moet doen

23-12-2022 (11:00) - Opinie

Stel je voor: één werkdag in het jaar een lege agenda. Geen projecten, geen meetings, geen videocalls. Voor één dag draait de wereld om niets anders dan de handen uit de mouwen steken, zagen, coderen, solderen, roze koeken eten en nieuwe dingen leren. Eén dag om de grenzen van ons kunnen op te zoeken. En bovenal: om de ontdekkingsdrift van de 7-jarige Tommy in ons levend te houden.

Tommy is niet alleen het logo van Kaliber, maar vooral onze grote inspiratiebron. Op zijn tenen reikt hij naar iets waar hij nét niet bij kan. Want het onbekende heeft magische aantrekkingskracht op hem. Hij ontdekt de wereld door te spelen en te experimenteren. Precies wat wij ook doen tijdens onze jaarlijkse hackathon. Op 15 december was het weer zover en gingen we met bijna 50 collega’s een hele dag aan de bak. Met resultaat.

Interactie voorbij de grenzen van je scherm

‘Is dit tovenarij?’ Een gepersonaliseerde klok met 132 LED-lampjes. Een robot-knuffelbeer. Een VR/AR verrekijker. Een Rube Goldbergmachine. Een digitale ballenbak waarbij de ballen uit de lucht vallen als je aan een touwtje trekt en van het ene beeldscherm naar het andere stuiteren. ‘s Ochtends bestond het nog niet, en aan het eind van de dag hebben we acht werkende prototypes. Tovenarij? De magie van een hackathon.

Een hackathon voelt als een snelkookpan. Doordat de tijd beperkt is, word je vindingrijker en productiever. Je leert niet alleen nieuwe skills, maar de situatie daagt je ook uit om snel een oplossing te bedenken voor problemen waar je tegenaan loopt. Dat maakt je flexibel in denken en doen; er is eigenlijk niets wat je niet kan.

Ontdek onvermoed talent

‘Natuurlijk kunnen we dat. Ik weet alleen nog niet hoe.’ Deze jaarlijkse Tommy-dag daagt ons uit om nieuwe skills te ontwikkelen. Sensoren koppelen aan een voetbaltafel om goals te detecteren? Nooit gedaan, laten we het proberen. Slimme ikea-lampen hacken om er een spel mee te doen? Geen probleem, we moeten alleen nog uitvinden hoe het moet.

Doordat je samenwerkt met mensen met hele andere skills, kun je elkaar verder helpen. En kom je tot nieuwe inzichten. Spelenderwijs leer je sneller, en probeer je vaker iets nieuws. Zo bleek een van onze contentspecialisten een onvermoed talent te hebben voor het in elkaar zetten van kleine houten machines, en een UX’er aanleg voor werken met epoxy. Ja, dat hadden we nodig tijdens deze hackathon.

Blijf toveren

‘Dit wil ik elke dag wel doen!’ Helaas… we kunnen niet elke dag een hackathon organiseren. En eigenlijk is dat maar goed ook. Juist omdat het maar een keer per jaar is, is het extra bijzonder. De lange aanloop maakt de uitbarsting aan creativiteit groter, en het effect des te voelbaarder. Eens in het jaar is precies goed om onze ontdekkingsdrift een extra boost te geven. Zodat we ook in ons reguliere werk doorgaan met toveren. De breinen blijven borrelen.