Opgelucht app gelanceerd: niet langer in je maag met ongewenst gedrag

27-06-2023 (17:10) - Personal Growth

Opgelucht is de eerste app die de drempel om grensoverschrijdend gedrag te bespreken met een vertrouwenspersoon daadwerkelijk verlaagt door via de chat direct contact te leggen met de vertrouwenspersoon.

Psycholoog Sarah Boshuizen van het Groningse Cinnux is de bedenker van de app. Met een eerdere app zag ze dat chatten de drempel verlaagt om een psycholoog te benaderen. Die app is inmiddels duizenden keren gebruikt. Met die ervaring in het achterhoofd is het initiatief voor Opgelucht ontstaan. 

Medewerkers zitten vaak lang in hun maag met een ongewenste situatie voordat ze naar een vertrouwenspersoon stappen. Zeker jonge medewerkers ervaren bovendien een enorme drempel om de telefoon te pakken. Meteen een formele melding doen blijkt voor medewerkers met vervelende ervaringen dan een te grote stap. Zij twijfelen vaak eerst aan zichzelf voordat ze contact zoeken. De chat via de app  Opgelucht verlaagt de drempel door eerst een-op-een met een vertrouwenspersoon te kunnen bespreken wat de situatie is en wat de volgende stap kan zijn. Deze eerste stap kan zelfs anoniem.

Een eerste versie van de app werd begin juni gepresenteerd op het congres van de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen, waar de app op veel positieve reacties kon rekenen. Begin juli is de app als download beschikbaar in de app stores. Bedrijven kunnen een abonnement afsluiten.