Een vuist tegen kanker

Een vuist tegen kanker

24-07-2024 (16:52) - Powered by

Op zaterdag 7 september wordt in Muiden voor de 3de keer gezwommen bij Swim to Fight Cancer. Dan duiken naar verwachting 400 volwassenen en kinderen de Vecht in om geld op te halen voor kankeronderzoek.

“De realiteit rondom kanker anno 2024 is weerbarstig. De statistieken liegen er niet om. Inmiddels krijgt 1 op de 2 Nederlanders ooit de diagnose kanker te horen"

Organisator en filmmaker Jimmy Fock maakte een serie video’s onder het thema ‘Samen maken we een vuist tegen kanker’. In deze video’s zien we 2 deelnemers, 2 kankerpatiënten, een arts en ook Fock zelf. Door middel van statistieken laten zij zien hoezeer het nodig is dat er meer aandacht en geld moet gaan naar kankeronderzoek.

Iedereen heeft wel een reden om mee te doen

“De realiteit rondom kanker anno 2024 is weerbarstig. De statistieken liegen er niet om. Inmiddels krijgt 1 op de 2 Nederlanders ooit de diagnose kanker te horen. Dat ben jij, of ik, of misschien krijgen we het wel allebei. Dat zijn 124.000 Nederlanders per jaar… Maar er is ook goed nieuws want de kans dat je de ziekte overleeft is de afgelopen jaren flink gestegen. In 1969 leefde na 5 jaar nog slechts 25%, nu is dat 67%. Dat komt door betere medicijnen en behandelwijzen. En daar is jaarlijks heel veel geld voor nodig. Toen in 2019 mijn neef erg ziek was en kwam te overlijden, wilde ik die onmacht omzetten in iets positiefs. We hebben toen de eerste Swim in Muiden georganiseerd. Helaas heb ik elk jaar wel weer een nieuwe goede reden om dit evenement te organiseren. En zo heeft iedereen wel een reden om mee te doen, mee te helpen of te doneren; kanker raakt ons helaas allemaal…”, aldus organisator en filmmaker Jimmy Fock.

Alvleesklierkanker

Dit jaar heeft de Swim in Muiden speciale aandacht voor alvleesklierkanker. Want alvleesklierkanker is de meest fatale vorm die er is. In Nederland krijgen jaarlijks 3.000 mensen de diagnose alvleesklierkanker. Daarvan sterft 90% binnen één jaar. Slechts 7% blijft langdurig in leven. “In onze eigen omgeving in Muiden en Muiderberg kennen wij twee dames die strijden tegen deze verschrikkelijke ziekte, zij en hun arts zitten ook in de video’s. Omdat er ‘slechts’ 3.000 mensen in Nederland per jaar deze ziekte krijgen is er minder aandacht voor dan voor bijvoorbeeld huidkanker, maar juist alvleesklierkanker is de meest fatale vorm. Een deel van de donaties van Swim to Fight Cancer Muiden gaat naar alvleesklierkankeronderzoek, wat gedaan wordt in het Amsterdams UMC van Prof. Dr Hanneke Wilmink, oncoloog en specialist op het gebied van alvleesklierkanker. Zij is te zien in één van de video’s.

Aanmelden

De organisatie doet een oproep aan alle mensen om op 7 september mee te zwemmen, mee te helpen als vrijwilliger of een donatie te doen via www.swimmuiden.nl