Efficiënte pan van TU Delft-alumni halveert gasverbruik

Efficiënte pan van TU Delft-alumni halveert gasverbruik

04-06-2025 (14:50) - Sustainable

De meeste hitte van je gasfornuis bereikt je eten niet. Meer dan tweederde van de energie ontsnapt via de randen van je koekenpan. Twee afgestudeerden van de TU Delft bedachten een oplossing: de Effium pan. Deze koekenpan kookt zo snel dat hij het gasverbruik met minimaal de helft vermindert.

Achter de Effium Pan staan twee jonge ondernemers: werktuigbouwkundige Surya Prakash, CEO en medeoprichter, en industrieel ontwerper Wytze de Vries, technisch directeur. Tijdens zijn studententijd zag Prakash hoeveel warmte verloren ging bij het koken. “We zijn Effium begonnen om dat op te lossen. En we zijn trots dat het niet zomaar een idee is: het is nu bewezen door de wetenschap, een patent en echte chefs wereldwijd.”

Hitte optimaal gebruiken

Samen ontwikkelden zij een pan met een gepatenteerde hittevintechnologie, geïnspireerd op het thermodynamisch ontwerp van raketmotoren. Deze vinnen, geplaatst aan de onderzijde van de pan, zuigen de warmte direct op, wat zorgt voor aanzienlijk efficiënter koken.

Het resultaat? Tot 35% sneller koken en tot 50% gasbesparing. Volgens medeoprichter De Vries “staat innovatie binnen de pannenindustrie al jaren stil. Het is vaak een cosmetische aanpassing of een nieuwe coating. Wij gingen terug naar de essentie van koken: optimaal gebruik van hitte.”

“Superefficiënt”

De technologie is uitvoerig getest en gevalideerd door TNO. Uit onafhankelijke metingen blijkt dat de kooksnelheid door de vinnen verdubbelt. Ook topchefs zijn overtuigd: Jan van Dobben van sterrenrestaurant Amarone in Rotterdam noemt de Effium Pan “superefficiënt”. “Paddenstoelen verliezen vrij veel vocht tijdens het bakken. Met deze pan schroei je ze vrijwel meteen dicht, waardoor ze veel sappiger blijven.”

Een snelle rekensom toont het potentiële effect op het gasverbruik. In Nederland kookt ongeveer de helft van de 8,4 miljoen huishoudens op gas. Als zij allemaal met een Effium Pan zouden koken, zou dat dagelijks bijna een miljoen kubieke meter gas schelen. Wereldwijd, waar circa 85% van de huishoudens op gas of open vuur kookt, zou de impact nog groter zijn.

De pan viel ook in de prijzen: bij het Basque Culinary Center won de Effium Pan de vierde editie van de On The Road Competition. Volgens jurylid Asier Alea, directeur Global Development, is het een perfect voorbeeld van een schaalbare oplossing om de klimaatcrisis een halt toe te roepen.

De Effium Pan is nu verkrijgbaar via effium.com.