PLUS roept op voor Fairtrade te kiezen

PLUS roept op voor Fairtrade te kiezen

07-05-2024 (15:27) - Sustainable

Door de samenwerking met Fairtrade zorgt PLUS voor een sterkere positie voor boeren en werknemers. Dankzij het grootste Fairtrade huismerkassortiment van bijna 400 producten draagt PLUS samen met Coop over het afgelopen jaar opnieuw de hoogste Fairtrade premie van alle Nederlandse supermarkten af. En maakt daarmee impact bij kleinschalige boerencoöperaties en plantages in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Het strategisch partnerschap van PLUS met Fairtrade Nederland sinds 2015 is een bewuste keuze voor een manier van telen die zowel mens als milieu beschermt. De recordpremie van 2.157.494 US dollar die PLUS over 2023 afdraagt, werd voornamelijk gerealiseerd door de verkoop van koffie en thee, bananen, tomaten, sap en cacao.

Eric Leebeek, commercieel directeur van PLUS: “Onze langdurige samenwerking met Fairtrade toont aan dat het anders kan. Door het inkopen onder Fairtrade voorwaarden dragen we bij aan het verbeteren van de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers wereldwijd. Door het betalen van de Fairtrade minimumprijs en een premie, versterken we de positie van boeren en werknemers op korte termijn. En zorgen we voor meer impact op lange termijn. Boeren worden kredietwaardiger en krijgen meer kennis over mensenrechten en milieu. De fusie met Coop heeft geleid tot groeiende volumes, wat resulteert in een aanzienlijke toename van onze impact. We nodigen daarom de rest van de markt uit om ons voorbeeld te volgen.”

Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland: “Partners zoals PLUS, met een lange termijn commitment op Fairtrade, zijn van onschatbare waarde en dienen als voorbeeld voor de markt. Ze vervullen een cruciale rol door in de ontwikkeling van boeren en werknemers te investeren en hen financiële stabiliteit te bieden. De schommelende marktprijzen benadrukken de kwetsbaarheid van boeren en onderstrepen het belang van het inkopen onder Fairtrade voorwaarden. We juichen de oproep van PLUS daarom van harte toe.”