Herken phishingmails van AI met deze tips
Phishingmails zijn een voortdurende dreiging in het digitale tijdperk, maar nu, met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), worden ze steeds geavanceerder en moeilijker te herkennen.
AI wordt door cybercriminelen gebruikt om phishingaanvallen uit te voeren die gericht zijn op het stelen van persoonlijke gegevens en financiële informatie. Elk jaar komen er zo’n 20.000 meldingen van datalekken binnen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens ExpressVPN is vooral de gezondheidszorg een kwetsbare industrie. Wanneer criminelen een volledig medisch dossier in handen krijgen, kan dit ze op het dark web namelijk tussen de 50 en 500 USD opleveren. Het is daarom van essentieel belang om op de hoogte te zijn van deze nieuwe dreiging en te weten hoe je phishingmails van AI kunt herkennen, om jezelf te beschermen tegen mogelijke schade. In dit artikel zullen we enkele waardevolle tips bespreken om phishingmails van AI te identificeren en te vermijden.
Onnatuurlijk taalgebruik
Phishingmails van AI kunnen soms onnatuurlijk of robotachtig taalgebruik bevatten. De mailtjes zullen niet meer vol met spelfouten zitten waardoor ze overduidelijk nep zijn. AI wordt namelijk steeds beter in het nabootsen van menselijke communicatie, waardoor nepmails soms moeilijk te onderscheiden zijn. Toch zijn er nog steeds aanwijzingen die kunnen wijzen op een geautomatiseerde afzender. Let op ongewone zinsconstructies, grammaticafouten of vreemde woordkeuzes. Als de e-mail er te perfect uitziet of te vloeiend geschreven is, kan het een indicatie zijn dat het afkomstig is van een AI-programma.
Controleer de consistentie van de communicatie
Phishingmails van AI kunnen soms inconsistenties vertonen in hun communicatie. Ze kunnen bijvoorbeeld verschillende schrijfstijlen, toon of terminologie gebruiken in verschillende delen van de e-mail. Dit kan wijzen op het gebruik van meerdere AI-modellen of het knippen en plakken van tekst van verschillende bronnen. Let op dergelijke inconsistenties en wees extra voorzichtig als de toon van de e-mail abrupt verandert. Vaak starten de mails ook met ‘geachte heer/mevrouw’ of ‘geachte klant’. Wanneer organisaties om gevoelige gegevens vragen zullen ze je in de meeste gevallen aanspreken met je naam.
Verifieer de afzender
Hoewel de inhoud phishingmails steeds geavanceerder worden, kan je via de afzender of domein nog wel de betrouwbaarheid achterhalen. Controleer de e-mailadressen zorgvuldig en let op subtiele afwijkingen van de normale adressen van bekende organisaties. Let op spelfouten, ontbrekende tekens of vreemde domeinextensies. Wees vooral op je hoede als het domein er onprofessioneel of verdacht uitziet. Mocht je twijfelen, dan is het altijd verstandig om zelf contact op te nemen met de organisatie.
De inhoud van de e-mail
In de meeste gevallen is logisch nadenken al voldoende om jezelf te beschermen. Phishingmails proberen namelijk vaak op je emotie te spelen. Ze kunnen inspelen op angst, urgentie of nieuwsgierigheid om je te verleiden tot het klikken op links of het verstrekken van persoonlijke informatie. Wees daarom alert op onverwachte e-mails die ongewone verzoeken bevatten, zoals het delen van je bankgegevens omdat je bankpas "geblokkeerd" zou zijn of het uitvoeren van andere ongebruikelijke acties. Vertrouw niet blindelings op de inhoud van de e-mail en neem de tijd om het zorgvuldig te analyseren voordat je actie onderneemt.