Agenda
Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 in Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 23 september 2023 t/m 25 februari 2024 een tentoonstelling gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama. Te zien zijn de werken die ze maakte tijdens verschillende periodes waarin ze in Nederland woonde en werkte, aangevuld met de vele foto's die in Nederland van Kusama zijn gemaakt.
Kusama (Matsumoto, 1929) was belangrijk voor verschillende beeldbepalende stromingen in de naoorlogse kunst: ZERO, Pop Art en performance kunst. In recente tentoonstellingen ligt de nadruk vaak op de spectaculaire installaties van de laatste jaren. Ook veel aandacht krijgt ze met de samenwerking met grote modemerken. In Schiedam krijgt juist haar rol als pionier, feminist en cultheldin in de jaren zestig ruim baan. In de aanloop naar de tentoonstelling doet het museum nieuw onderzoek, gebaseerd op de vele foto’s van Nederlandse fotografen, kunstwerken in Nederlandse privécollecties, artikelen in Nederlandse kranten en gesprekken met ooggetuigen van haar happenings. Zo is Kusama’s spoor van activiteiten in Den Haag, Delft, Amsterdam en Schiedam - poserend in installaties, op straat, in haar atelier en tijdens happenings en modeshows - terug te zien in de tentoonstelling.
Performance in Schiedam
Directe aanleiding voor de tentoonstelling is de performance die Kusama in 1967 in de kapel van het Stedelijk Museum Schiedam uitvoerde, waarbij ze het naakte lichaam van de kunstenaar Jan Schoonhoven beschilderde met stippen. Kusama had in de late jaren zestig nauwe relaties met Nederlandse kunstenaars waarvan het museum werk in de collectie heeft, zoals Henk Peeters en Jan Schoonhoven. Kusama woonde destijds in de Verenigde Staten, maar exposeerde vaker in Nederland dan in Amerika.
Blikvangers en tijdgenoten
Belangrijke thema’s in Kusama’s werk zijn seksuele bevrijding, zelfbeeld en institutionele kritiek. Te zien in Schiedam zijn haar vroege sculpturen, schilderijen en installaties, naast nooit eerder getoonde foto’s en filmopnames van de vele happenings en enkele modeshows die ze in Nederland uitvoerde.
Absolute blikvangers in de tentoonstelling zijn de vele werken uit privécollecties, vaak door Kusama geschonken aan bevriende kunstenaars en schrijvers. In veel gevallen zijn deze werken sinds de jaren zestig niet meer publiekelijk getoond. Ook te zien is de Polka Dot Love Room, die ze maakte voor haar solotentoonstelling in de Haagse Galerij Orez in 1967. Tot slot is er werk van tijdgenoten met wie Kusama tentoonstelde: Michael Cardena, Lotti van der Gaag, Tetsumi Kudo, Nol Kroes, Henk Peeters, Hans Spesshardt, Ferdinand Spindel, Celestino Valenti en Gerard Verdijk. Onder de belangrijkste fotografen van wie werk wordt getoond zijn Marianne Domisse, Just Fahner, Philip Mechanicus, Harrie Verstappen, Theo van Houts, Herbert Behrens, Pieter Boersma, Cor Stutvoet, Ton Janssen en Raoul van den Boom.
Samenwerking met 0-INSTITUTE
Yayoi Kusama. De Nederlandse jaren 1965-1970 ? is samengesteld door het Stedelijk Museum Schiedam in nauwe samenwerking met het 0-INSTITUTE, dat onderzoek doet naar Kusama’s Nederlandse jaren. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt in samenwerking met nai010 uitgevers een publicatie.
De Global Talent Intelligence Conferentie
HeadFirst Taurusavenue Hoofddorp - Event

Business innovation Days 2023
Mediapark Hilversum - Congres

Dutch Media Week kondigt 8e editie aan

Costomerfirtst Congres 2023
Mariënhof Amersfoort - Congres

MarketingLive! 2023
Amsterdam - Event

Celebrating Aretha Franklin: 30 november groots eerbetoon in Het Concertgebouw

Op 28 april 1968 gaf Aretha Franklin één van haar weinige concerten buiten de Verenigde Staten in Het Concertgebouw in Amsterdam. De Nederlandse souldiva Shirma Rouse brengt samen met het Orkest Koninklijke Luchtmacht een muzikaal eerbetoon met precies de muziek van deze legendarische avond uit de Nederlandse muziekgeschiedenis
Door vliegangst kwam de Amerikaanse soulzangeres nauwelijks buiten de Verenigde Staten. De destijds 26-jarige Franklin had de jaren ervoor meerdere wereldwijde hits zoals 'Respect', 'Chain of Fools' en 'Natural Woman'. Ook in Nederland was ze enorm populair en dat was merkbaar in Het Concertgebouw waar het publiek ‘geladen met energie’ was. Het concert voor 2500 uitzinnige bezoekers in Het Concertgebouw werd extra legendarisch door video-opnames die ervan zijn gemaakt. De complete opname van het concert werd in 2018 bij het eerbetoon Concertgebouw Remembers Aretha Franklin integraal vertoond. Het concert was ook onderdeel van de bioscoopfilm RESPECT over het leven van Aretha Franklin die in 2021 uitkwam.
Koop je ticket nu
De kaartverkoop voor het concert Celebrating Aretha Franklin dat donderdag 30 november plaatsvindt, is van start gegaan via de website van Het Concertgebouw.