
Appen met Pim Roggeveen van RE The Agency
Merken kunnen vanaf deze week terecht bij RE The Agency voor het bouwen en versterken van impactvolle proposities en circulaire businessmodellen, van resale, recommerce, reuse, tot aan refurbish en rental. We appen met founder founder Pim Roggeveen, die vanuit zijn tijd bij duurzaam schoenenplatform WEAR tips geeft over sustainability in communicatie.
Tijd voor een nieuw avontuur dus. Wat heb je geleerd bij WEAR dat je nu hergebruikt bij RE?
Yes! Goede woordkeuze: 'hergebruikt'. Eén van de belangrijkste lessen die we hebben geleerd is dat de klant niet zoveel geeft om je sustainability message. Ze willen gewoon een goed product voor een goede prijs. En als dat dan ook nog sustainable is, mooi meegenomen. Dat willen we ook overbrengen naar onze klanten met RE. Geen 'in your face'-aanpak, maar gewoon focus op added value op een creatieve manier. Sustainability is daarbij een hygiënefactor. De gordel in je auto.
Hoe vertaal je die ‘gordel-in-de-auto’-aanpak vervolgens naar campagnes?
Door het niet groter te maken dan het is. Net als een gordel: het zit er gewoon in, logisch toch? In campagnes focussen we dus op wat het product tof maakt voor de klant, en dat het ook nog duurzaam is, is mooi meegenomen, geen hoofdzaak. We zijn inmiddels wel voorbij de 'sustainability als buzzword'-fase.
Heb je een sprekend voorbeeld uit eigen portfolio waarbij duurzaamheid bijzaak is?
De refurbished collectie in samenwerking met ASICS focuste zich op hoge kwaliteit tweedehands lifestyle-sneakers. In de beelden ging het om het overbrengen van een bepaalde urban vibe. Niet zozeer een 'groen' verhaal.
Cool! Jullie werken voor verschillende re-modellen. Heb je een favoriete ‘re’ om voor te werken en waarom?
Ik ben zelf, niet geheel ontoevallig, fan van recommerce: tweedehands platforms zelf opgezet door merken. Ik zeg zelf altijd: 'recommerce is de e-commerce van de 00’s'. Het biedt merken zoveel kansen om nieuwe doelgroepen te bereiken en de klantbinding te verhogen. Bovendien kan het een hele interessante toevoeging zijn aan je huidige businessmodel. Want waarom één keer verkopen als je het ook twee keer kunt verkopen? Mits van goede kwaliteit uiteraard.
Welke merken laten volgens jou nu al zien wat de potentie van recommerce is?
Een aantal persoonlijke favorieten:
- Bever (Tweede BuitenKans)
- Decathlon (Second Life)
- Patagonia (Worn Wear)
- Dr. Martens ReWair
Kledingmerken dus. Zijn er nog andere industrieën waar recommerce een succes kan zijn?
Meer dan genoeg. Refurbed is een van de grootste aanbieders in tweedehands elektronica. En wat dacht je van de auto-industrie? Niemand vindt het raar om een tweedehands auto te kopen, toch?
Heb je naast de gordel-aanpak nog een andere duurzaamheidstip voor merken?
Zeker. Zorg dat je product klopt, en verwerk duurzaamheid slim in het geheel. Laat je klanten maar opscheppen tegen hun vrienden over hoe duurzaam het is. Jij hoeft het niet van de daken te schreeuwen. Als je het goed doet, doet je publiek het werk voor je.
Jullie helpen duurzame merken met het maken van impact, maar waar willen jullie zelf komend jaar in groeien?
We willen nog beter worden in het inzichtelijk maken van impact, niet alleen qua bereik, maar ook wat er echt verandert. Daar hoort ook meer power in reporting bij. Daarnaast zijn we bezig onze expertise verder uit te bouwen over de hele keten van circulaire businessmodellen. We doen daar al veel in, maar zien nog volop kansen om merken hierin strategisch te versterken.
Zijn jullie ook al concreet bezig met het uitbouwen van jullie expertise over de keten, of zit dat plan alleen nog maar in je hoofd?
We spreken wekelijks met allerlei professionals in het netwerk die ons voeden met kennis. Bovendien zijn we onderdeel van diverse expertgroepen rondom topics zoals circular design en digital product passports. We organiseren zelf ook evenementen onder de noemer 'Bring It Back' om kennis op te doen én te delen.
Dank voor je tijd en antwoorden Pim.
Jij bedankt, Sem!