AI produceert eigen Carnavalskraker

08-02-2024 (15:01) - Audio

Twee docenten, Danny Bloks & Erdinç Saçan, verbonden aan Fontys ICT, hebben een muziekstuk gecreëerd, volledig geproduceerd met behulp van AI.

Dit project is niet alleen een creatieve uiting, maar vooral een poging om de discussie over de rol van AI in ons dagelijks leven aan te wakkeren. Het carnavalsnummer en de bijbehorende videoclip zijn tot stand gekomen met behulp van diverse Generatieve AI-tools waarmee tekst, zang, muziek, afbeeldingen en video's zijn gegenereerd.

AI

Danny, een van de betrokken docenten, heeft het muziekstuk afgemixt en gemasterd (waarbij ook gebruik gemaakt is van AI-toepassingen) en de video's samengevoegd met Adobe Premiere. Het project onderstreept de groeiende invloed van AI in de creatieve industrie en stimuleert een bredere discussie over de integratie van AI in verschillende aspecten van ons leven, waaronder carnaval. Enkele fouten en vooroordelen in tekst en/of videobeelden zijn bewust meegenomen in het eindresultaat om zowel de mogelijkheden als de vele uitdagingen die AI met zich meebrengt te benadrukken.

Mens en technologie

Door het samenbrengen van technologie en menselijke creativiteit, dient dit project als een katalysator voor gesprekken over de toekomstige interactie tussen mens en machine. Kan iedereen straks in een uurtje een carnavalskraker voortbrengen?

De gebruikte AI-tools zijn:

- ChatGPT: Voor het schrijven van de songtekst.
- ElevenLabs: Voor de zang.
- Suno: Voor muzieksamples, inclusief het begin, refrein en een solo-trompet.
- Dall-E 3 en HuggingFace Photo Maker: Voor afbeeldingen.
- Kaiber, InVideo, Pika Labs en Neural Frames: Voor video’s.
- Adobe Photoshop GenAI Fill: Voor het samenstellen van de single cover.