BNR lanceert podcast over HIV

24-11-2022 (17:08) - Audio

Op 1 december 2022, Wereld Aids Dag, komt BNR met een nieuwe serie: 'Uitgedokterd: HIV'.

In het eerste seizoen ‘De hemel kan wachten’, nemen Angela Groothuizen en Loiza Lamers de luisteraar mee door de wanhoop van de roerige jaren ‘80, de politieke spelletjes en de strijd van long term survivors naar de zo gehoopte doorbraak. Loiza en Angela zijn al jaren betrokken bij het AIDSfonds als ambassadeurs en hebben vanuit die rol veel contact met de HIV-community.

Het hele HIV-verhaal

Voor het eerst is er een podcast die het hele HIV-verhaal vertelt, verder dan Freddy Mercury, René Klijn of de ‘hand’ van prinses Diana. De machteloosheid van artsen, de baanbrekende ontdekkingen van wetenschappers en het verhaal van long-term survivors (ten dode opgeschreven en toch nog steeds springlevend). Een verhaal over het lugubere robijnen jubileum van HIV in Nederland. Een internationaal onderzoek geleid door een Nederlandse heeft inmiddels 4 mensen van HIV kunnen genezen. 40 jaar na de eerste besmetting is er nu de hoop dat we met wetenschap, politiek en de community samen, tot nul nieuwe besmettingen kunnen komen. 

Werk aan de winkel

Loiza: “Ik sta voor gelijke behandeling, altijd, overal en voor iedereen. Hoewel dat in Nederland vrij goed geregeld is, is ook hier nog werk aan de winkel om stigma’s rondom HIV te verminderen en voor het verstrekken van PREP."

Beluister hier de trailer.