Komt stem Pim Fortuyn tot leven dankzij AI? Crowdfunding voor audioproject van start

Komt stem Pim Fortuyn tot leven dankzij AI? Crowdfunding voor audioproject van start

06-05-2024 (09:51) - Audio

Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord. Nu, 22 jaar na zijn dood, komt hij misschien weer tot leven. Althans: zijn stem, die dankzij AI wordt gereconstrueerd en waarmee Fortuyn postuum zijn eigen boeken inspreekt. Vandaag start de crowdfunding voor het project.

Fortuyn schreef tot zijn dood veel boeken over politiek en maatschappij, die in veel gevallen nog altijd actueel zijn. Om zijn nalatenschap in leven te houden, worden met behulp van moderne technieken audioboeken gemaakt van het belangrijkste deel van zijn papieren oeuvre: De verweesde samenleving, De puinhopen van acht jaar Paars, De islamisering van onze cultuur en Pim Fortuyn: de autobiografie.

Dit project is een samenwerking tussen Vesper Publishing, XS2Content en de familie Fortuyn. Om het project te financieren, wordt vandaag een crowdfundingcampagne gelanceerd. Het doel van deze crowdfunding is om €20.000 op te halen, waarmee Fortuyns stem met behulp van AI zo waarheidsgetrouw mogelijk kan worden nagemaakt op basis van bestaande audiofragmenten, waarna de vier audioboeken zullen worden geproduceerd.

Uitgever Jonathan Ursem van Vesper Publishing: “Dankzij de snelle ontwikkeling van AI is het nu mogelijk om de stem van iemand die niet meer leeft op zo’n manier te trainen dat hij op een waarheidsgetrouwe manier dingen kan zeggen die bij leven nooit zijn uitgesproken, maar alleen opgeschreven. Dit geeft ons de kans om Fortuyns werk postuum als audioboeken uit te brengen, waardoor het lijkt alsof hij de boeken zelf voorleest. Dit is een uitermate zorgvuldig proces, waarbij de familie Fortuyn is betrokken en goedkeuring verleent.”

Een voorproefje hieronder: