Nederlandse componist in top 3 Filmmuziek Top 200

05-03-2024 (14:40) - Audio

Voor het eerst heeft de Nederlandse componist Rogier van Otterloo met Soldaat van Oranje een top 3-notering behaald in de NPO Klassiek Filmmuziek Top 200. Hij wordt voorgegaan door John Williams met Schindler’s List op de tweede plaats. Ennio Morricone met Once Upon a Time in the West staat opnieuw op nummer één. Daarnaast waren er een paar opvallende resultaten.

De lijst is vanmorgen onthuld door presentatoren Ab Nieuwdorp en Carine Lacor in het programma De Klassieken (AVROTROS) op NPO Klassiek. De Filmmuziek Top 200 is op donderdag 7 en vrijdag 8 maart van 09:00 tot 17:00 uur te horen op NPO Klassiek en te bekijken via NPO 2 extra. De lijst wordt op beide dagen gepresenteerd door Hans Smit, Jet Berkhout, Sander Zwiep en Carine Lacor. Ga voor de complete Top 200 naar npoklassiek.nl/film.

Hoogste nieuwe binnenkomer

De muziekfilm Yentl uit 1983 is op nummer 38 de hoogste nieuwe binnenkomer in de Filmmuziek Top 200. De film is geregisseerd door wereldster Barbra Streisand, die ook de hoofdrol speelt. De Franse componist Michel Legrand schreef de score en de liedjes, die worden gezongen door Streisand. 

Nederlandse componisten

Er staan dit jaar maar liefst zeven werken van Nederlandse componisten in de lijst. Rogier van Otterloo heeft twee noteringen met Soldaat van Oranje en Turks Fruit. De soundtrack van De Fabriek van de vorig jaar overleden componist Ruud Bos staat ook in de Top 200. De muziek van twee politieseries is eveneens van de hand van twee Nederlandse componisten: Baantjer van Jurre Haanstra en Flikken Maastricht van Fons Merkies. Ook Fanfare van Jan Mul, Süskind van Bob Zimmerman & Nando Eweg en An Alternative Soundtrack to the Motion Picture The Red Turtle van harpist Remy van Kesteren hebben een notering in de Filmmuziek Top 200.