Persoonlijke verhalen over Jodenvervolging in Nederland

06-03-2024 (17:02) - Audio

Vanaf 7 maart 2024 is ‘Vergeet me niet’ te beluisteren. Dit is de eerste podcast die door het Nationaal Holocaustmuseum wordt uitgebracht, voorafgaand aan de officiële opening op zondag 10 maart 2024 door Koning Willem-Alexander. De podcastserie vertelt persoonlijke verhalen die verbonden zijn met de Jodenvervolging in Nederland. Audio agency Airborne is verantwoordelijk voor de productie.

Aan de hand van zes persoonlijke voorwerpen en de verhalen die ze meedragen, neemt podcastmaker Reinjan Prakke je mee door de geschiedenis van de Holocaust in Nederland. De podcast ‘Vergeet me niet’ begint vlak voor de Tweede Wereldoorlog, vertelt over de systematische vervolging en moord tijdens de bezetting en werpt een nieuw licht op de periode na de bevrijding.

In de eerste aflevering staat het verhaal van de Joodse Rosa centraal, die in 1939 als negenjarige via de zogenaamde kindertransporten als vluchteling in Nederland aankomt. Een van haar weinige bezittingen is een hartvormig medaillon, het object waaraan haar verhaal is verbonden. Een andere aflevering gaat over Klaartje, die door Nederlandse ‘Jodenjagers’ en in ruil voor een premie wordt overgeleverd aan de nazi’s. Ze houdt een gedetailleerd dagboek bij over de periode dat ze vast wordt gehouden in de Hollandsche Schouwburg.

Los van museumbezoek te beluisteren

De persoonlijke objecten waarmee elke aflevering start, zijn te zien in het Nationaal Holocaustmuseum. Toch zijn de afleveringen ook los van een museumbezoek te beluisteren.

Mick Groeneveld, coördinator communicatie bij het Nationaal Holocaustmuseum: “In het Nationaal Holocaustmuseum maken we de geschiedenis van de Jodenvervolging invoelbaar met persoonlijke verhalen. Met deze podcast doen we hetzelfde, maar dan buiten de muren van dit nieuwe museum. ‘Vergeet me niet’ is eigenlijk ons visitekaartje voor je oren.”

Gesprekken met experts en reportages

Podcastmaker Reinjan Prakke van Airborne is de verteller in deze productie. Hij spreekt met verschillende experts en maakt reportages op relevante locaties. De research vanuit het museum vormt de basis van de productie.

Vanaf 7 maart 2024 zullen de 6 afleveringen wekelijks verschijnen en beschikbaar zijn via alle reguliere podcastplatormen.

Luister naar ‘Vergeet me niet’ op Spotify.