Hersenstichting prikkelt de zintuigen met de 'overprikkelbox'

Hersenstichting prikkelt de zintuigen met de 'overprikkelbox'

23-06-2022 (16:16) - Campagnes

Voor de ruim 4 miljoen Nederlanders met een hersenaandoening zijn?onzichtbare gevolgen, zoals overprikkeling, vaak een dagelijkse realiteit. Omdat van de buitenkant moeilijk te zien is of iemand last heeft van overprikkeling, begrijpt lang niet iedereen wat dit voor impact heeft op het dagelijks leven.
 
Daarom lanceert de Hersenstichting op 23 juni, de Dag van de Overprikkeling, de 'overprikkelbox': een unieke experience die de zintuigen (over-)prikkelt. Hiermee wil de Hersenstichting meer begrip vragen voor de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening.
 

Overprikkeling

Veel mensen met een hersenaandoening, zoals een beroerte, depressie, de ziekte van Parkinson of ADHD ervaren overprikkeling. "Zintuiglijke prikkels die door zien, horen, ruiken, voelen of proeven worden ervaren, komen extra hard binnen en kunnen leiden tot klachten als vermoeidheid, overgeven, hoofdpijn, of erger", zegt Andreas Tober van de Hersenstichting. "Dagelijkse ‘normale’ activiteiten zoals werken, studeren of zelfs koken en boodschappen doen, lukken in sommige gevallen niet meer."
 

Overprikkelbox

Hoewel veel mensen de symptomen van (lichte) overprikkeling wel eens hebben ervaren, bijvoorbeeld door de plots toegenomen drukte na de corona-periode, is overprikkeling een vrij onzichtbaar en onbegrepen probleem. Om mensen toch te laten ervaren hoe het is om dagelijks met overprikkeling te moeten leven, heeft Hersenstichting de ‘overprikkelbox’ ontwikkeld. Een experience die de zintuigen van mensen zonder hersenaandoening - door onder meer met behulp van hard geluid, intensief licht en heftige reuk - laat ervaren hoe het is om te leven met overprikkeling.
 
De 'overprikkelbox', die werd ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen, door designer Jessica Camphens, is op 23 juni voor het eerst te ervaren in het Amsterdamse theater DeLaMar. Daar wordt in samenwerking met Stichting Onbeperkt Genieten ook een prikkelarme theatervoorstelling geven voor mensen die last hebben van overprikkeling.
 
De Hersenstichting is van plan om de ‘overprikkelbox’ in de aankomende periode op diverse locaties neer te zetten. De ‘overprikkelbox’ is onderdeel van de campagne van Hersenstichting voor de onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening (die loopt van 20 juni t/m 10 juli).