'Google lijkt meer beducht voor concurrentie'

16-09-2022 (12:16) - Column

“Het is heel bijzonder dat Google-topman Sundar Pichai afgelopen week een boekje opendeed over Googles visie op de concurrentie’’, stelt Google-watcher Geerten Schollaart van upMention. Dat Pichai dat deed, kan volgens Schollaart erop duiden dat Google de concurrentie uit met name China meer vreest dan het doet voorkomen.
 
“Google praat normaal nooit over de concurrentie”, zegt Schollaart. Tijdens een vraaggesprek tijdens de Code Conferentie in Los Angeles vertelde Pichai, CEO van Alphabet en Google, dat groeiende en onvoorspelbare concurrentie een typisch kenmerk is van de ‘hypercompetitieve’ tech-industrie. De oorzaak daarvan is volgens Pichai dat grote partijen heel veel geld in technologie investeren. “Daardoor kan concurrentie onverwacht uit het niets opduiken.’’ Als voorbeeld noemde Pichai de snelle opkomst van TikTok, de Chinese concurrent van YouTube. Niemand, ook Google niet, had die volgens Pichai drie jaar geleden zien aankomen.
 

Gevaarlijk

Schollaart noemt het ook opmerkelijk dat juist Google aangeeft dat het, ondanks de enorme hoeveelheid data waarover het beschikt, de opkomst van een grote app als TikTok niet kan voorzien. “Dat is gevaarlijk voor een bedrijf als Google, waarvan de inkomsten zijn gebaseerd op advertenties, en dus op bereik.’’
 
Pichai sprak tijdens de conferentie onder meer ook over tegenvallende verwachtingen voor de advertentiemarkt. Pichai ziet dat, als gevolg van de blijvende economische onzekerheid, bedrijven hun reclamebudgetten aan het verkleinen zijn.
 

Bedrijfsvoering

Concurrentie is trouwens bijna nooit de oorzaak van de ondergang van grote techbedrijven, zo stelde Pichai tijdens de conferentie. “Dat is bijna altijd slechte interne bedrijfsvoering.’’ Daarom is het volgens hem voor ondernemingen onverstandig te veel te focussen op de concurrentie. “Je wil natuurlijk in de gaten houden wat er in de wereld gebeurt, maar je moet focussen op goede bedrijfsvoering.’’
 
Schollaart duidt deze opmerking in het kader van de eveneens door Pichai tijdens de conferentie aangekondigde efficiëntieslag die de topman bij Google wil maken. Het personeelsbestand van Google is in drie jaar gegroeid van zo’n 120.000 medewerkers naar bijna 175.000, maar de productiviteit zou niet navenant zijn toegenomen. In het tweede kwartaal van 2022 zag Googles moederbedrijf Alphabet zijn omzet nog wel groeien van 62 miljard naar bijna 70 miljard dollar, maar de winst zakte van 18,5 naar 16 miljard dollar.