Documentaire werpt licht op hardcups en duurzaamheid bij 013 Poppodium

23-05-2023 (15:04) - Creatie

In een poging om duurzaamheid te bevorderen en de impact op het milieu binnen de muziekindustrie te verminderen, werpt de nieuwe shortdoc getiteld '013 heeft Genoeg Gewaste’ licht op de wereld van hardcups en de transformatie binnen het Tilburgse poppodium. Met deze korte documentaire, geregisseerd door Nanda Kester, wil 013 muziekfans en professionals uit de industrie inspireren om duurzame praktijken te omarmen.

‘013 heeft Genoeg Gewaste’ toont de hoeveelheden plastic die sinds het begin van dit decennium het poppodium in en uit gaan. Door middel van interviews met de directeur, crew en bezoekers schetst de documentaire een levendig beeld van de grote verandering die het poppodium in april 2022 doormaakte: de introductie van hardcups. Een spannende transitie die niet alleen begrip vroeg van bezoekers, maar van de hele crew.

Potentieel van duurzaamheid

De opkomst van hardcups als duurzaam alternatief werd inspiratie voor deze grote verandering en de documentaire die de reis van eerste introductie tot gebruik verkent. Kijkers zijn getuige van de implementatie, het (on)gemak van hardcups en de collectieve inspanningen van de crew, organisatoren en bezoekers. Door het transformerende potentieel van duurzaamheid binnen de muziekindustrie te belichten, met behulp van iets relatief eenvoudigs als een hardcup, hoopt het poppodium te inspireren tot meer verantwoorde en milieuvriendelijke praktijken. Uiteindelijk heeft 013 in Nanda Kester (Amanda van Hesteren) een getalenteerde documentairemaakster gevonden die de stappen kritisch heeft gevolgd. Het resultaat is een verslag van een succesverhaal om trots op te zijn.

Wat we willen worden

Hoofd Marketing & Communicatie, Mijndert Rodolf over de documentaire: “We wilden transparant zijn over onze nieuwe stappen op het gebied van duurzaamheid. Juist omdat we ook iets van onze bezoeker vragen. Vanuit die gedachte ontstond het idee ons te laten volgen. Om zo ook eens te laten zien waar het schuurt en hoe een ogenschijnlijke kleine aanpassing van een beker, grote impact kan hebben. Uiteindelijk geeft de docu een mooi inkijkje in wie we zijn en wie we willen worden.” 

De documentaire is vanaf 24 mei om 12.00 te zien op  het YouTube kanaal van 013 Poppodium