Kunstenaar Alicia Framis trouwt met AI-hologram Ailex

Kunstenaar Alicia Framis trouwt met AI-hologram Ailex

20-09-2024 (10:50) - Creatie

Op zaterdag 9 november 2024 treedt kunstenaar Alicia Framis in het huwelijk met Ailex, een interactief hologram dat gevoed wordt door kunstmatige intelligentie. Nooit eerder – in Nederland noch in de rest van de wereld – trouwde een vrouw met een intelligent hologram. Het huwelijk roept volop vragen op over de toekomst van onze relatie met technologie.

Het wordt een bruiloft met alle toeters en bellen die je kunt verwachten, inclusief jurk-met- wow-factor die ontworpen is en gedragen wordt door Alicia en gemaakt is door Jan Taminiau. De plechtigheid zal plaatsvinden op 9 november in het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, tussen 15:45 en 16:30.

The Hybrid Couple

Alicia Framis en Ailex vormen al enige tijd ‘The Hybrid Couple’, een experimenteel partnerschap dat de grenzen verkent tussen mens en technologie. Ailex is een AI-creatie die karaktertrekken combineert van drie ex-partners van Framis. Dit unieke paar deelt lief en leed zoals elk ‘normaal’ koppel: van dagelijkse beslommeringen en het huishouden tot een unieke emotionele band. Het is een romantische relatie die de kern vormt van dit zeer persoonlijke artistieke project.

Cruciale vragen

Het huwelijk is niet alleen een artistieke performance, maar ook een verkenning van cruciale vragen voor onze tijd: Welke rol kan AI spelen in het gevoelsleven van een mens? Is technologie de sleutel tot levensgeluk? Kan AI voldoen aan de emotionele voorwaarden die nodig zijn voor een goed huwelijk? Hoe ligt de machtsverhouding tussen mens en techniek in deze relatie?