Design Museum Den Bosch beweegt zich richting de Metaverse

05-10-2022 (16:41) - Design

Vanaf 15 oktober geeft het Design Museum Den Bosch zicht op de wereld van digitale mode in de tentoonstelling Screenwear – Exploring Digital Fashion. Een nieuwe generatie modeontwerpers en hyperrealistische digitale modellen zijn er te zien. Alle soorten vragen over digitale mode kunnen hier beantwoord worden. Wat is het precies en hoe draag je het? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor de mode-industrie?

Pixels in plaats van textiel

Langzaam bewegen we in de richting van de metaverse: de toekomstige virtuele wereld van het internet waarin onze fysieke omgeving gaat fuseren met de digitale. Mode die bestaat uit pixels in plaats van textiel zal hier een belangrijk onderdeel van zijn. Voor de benodigde digitale kledingkast bestaat er al een groot aanbod: van digitale couture die je koopt als NFT tot ontwerpen die voorbij gaan aan de natuurwetten voor je sociale media. 

Stroomversnelling

De tentoonstelling Screenwear – Exploring Digital Fashion toont uiteenlopende ontwerpen en informatie. De tentoonstelling start met een tijdslijn: door middel van een selectie van ijkpunten ontdek je hier de korte geschiedenis van de digitale mode. Van begin jaren tachtig tot de afgelopen pandemische jaren, waarin de ontwikkeling van digitale mode in een stroomversnelling kwam. In het deel A Digital Fit worden verschillende manieren bekeken waarop digitale mode gedragen kan worden. Denk hierbij aan Augmented Reality en digital tailoring. Onder Groundbreaking Innovations kom je meer te weten over de technologieën waarmee digitale mode wordt gemaakt. De tentoonstelling sluit af met World of Possibilities: een steeds groeiende selectie van de meest actuele ontwerpen.