Sweco Design Challenge: drie kandidaten presenteren zich

13-09-2022 (13:30) - Design

In aanloop naar de Dutch Design Week heeft Sweco drie ontwerpers uitgedaagd om een toepassing voor de zelfvoorzienende stad van de toekomst over vijf jaar te bedenken. Op 23 september presenteren zij hun concepten tijdens de demoday. 

Het idee dat de ontwerpers aanleveren voor de Sweco Design Challenge, moet een waardevolle bijdrage leveren op het gebied vanenergie, voedsel en/of water waarmee gezondheid, biodiversiteit en sociale binding voor inwoners optimaal is. Door creativiteit van designers samen te brengen met technische expertise, wil Sweco tot vernieuwende toekomstbestendige concepten komen waarmee we de wereld samen kunnen veranderen.
 

De ideeën   

Studio Tjeerd Veenhoven (water) heeft gewerkt op het randje van wetenschap en toepassing. Zijn prototype van een 3D geprinte holle baksteen voor gevelpanelen wil hij met behulp van onderzoek verder door ontwikkelen. Het idee erachter is dat de holle steen regenwater opvangt en door verdamping gaat werken als koeling.
 

Studio Floris Schoonderbeek (voedsel) gaat het concept van cirkelfarms en het duurzaam gebruik van restruimte verder uitwerken in aanloop naar de Demoday. Cirkelfarms kunnen bijdragen aan een voedselketentransitie waarin de behoeften van de consument beter aansluiten op ecologische beschikbaarheid van (landbouw)productiegrond.
 

Bram de Vos (energie) heeft op basis van onderzoek gekeken wat er nodig is aan grondstoffen voor de transitie van fossiel naar totaal lokaal, ofwel volledig zelfvoorzienend. Zijn doel is om te komen tot een ontwerp waarinvijf scenario’s worden uiteengezet om mogelijkheden te bieden hoe energie opwekken en energie opslaan uitgevoerd kan worden met de grondstoffen die we hebben in Nederlands grondgebied.
 

De beoordelaars

Op dinsdag 23 augustus presenteerden de ontwerpers hun eerste concepten aan een aantal Sweco-experts en de leden van het externe panel dat bestond uit:

- David Peters, Chief Transition Officer Stedin Groep
- Desirée Uitzetter, directeur gebiedsontwikkeling BPD
- Erik Verroen, topadviseur Rijkswaterstaat
- Marlies van Elst, toezichthouder bij BNG Bank, VSBfonds en Nictiz
- Geurt van Randeraat, eigenaar SITE Urban Development

De input die de ontwerpers van het externe panel en de Sweco-experts kregen, gebruiken de ontwerpers om hun toepassingen in aanloop naar Dutch Design Week en hun presentaties tijdens de demoday verder aan te scherpen.  Op vrijdag 23 september presenteren zij hun concepten tijdens de demoday van de Sweco Design Challenge.