Onderzoek: Rabobank steekt miljarden in dierenleed en ontbossing

Onderzoek: Rabobank steekt miljarden in dierenleed en ontbossing

29-05-2024 (14:28) - Economisch

Rabobank financiert nog altijdmet miljarden euro’s bedrijven die massaal dierenleed en ontbossing veroorzaken – tegen het eigen duurzaamheidsbeleid in. 

Duurzaamheidswetgeving tegenhouden

Uit het recente onderzoek ‘Blocking a better world altogether’ (lees hier de samenvatting) blijkt dat Rabobank bakken met geld pompt in bedrijven die verbonden zijn met de groteske uitwassen van de vee-industrie. In de periode 2016-2024 gaat het om minimaal een bedrag van 23,5 miljard euro. De bank blijkt bovendien onderdeel van organisaties die duurzaamheidswetgeving opzettelijk tegen proberen te houden. De bank hoort bijvoorbeeld bij het Amerikaanse National Pork Producers Council, die dierenwelzijnswetgeving in Californië probeerde tegen te houden. Dat is pijnlijk, voor een bank die stelt duurzaamheidswetgeving juist zo belangrijk te vinden.

Rabobank leende de afgelopen jaren 280 miljoen euro aan JBS, het grootste vleesbedrijf ter wereld. Ook ging er dit jaar dankzij Rabobank 226 miljoen euro naar Tyson Foods, het op één na grootste vleesbedrijf. Deze bedrijven proppen dieren op elkaar in megastallen, sluiten zeugen op in nauwe, metalen kooien en hanteren extreem hoge bezettingsdichtheden voor plofkippen. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, zijn zulke bedrijven ook nog grote aanjagers van ontbossing.

'Er is een groot verschil zit tussen wat Rabobank belooft te doen en wat het werkelijk doet'

Greenwashing

Het opvallende aan dit nieuws is dat er een groot verschil zit tussen wat Rabobank belooft te doen en wat het werkelijk doet. In het beleid van de bank staat onder meer dat dieren toegang moeten hebben tot voldoende voer en water, en ‘welzijnsverrijkende mogelijkheden’ moeten krijgen. Maar de bedrijven die Rabobank financiert, houden dieren op grote schaal in kale, prikkelarme hokken en kooien. Veel dieren lijden chronisch honger.

Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection: ’Het duurzaamheidsbeleid van Rabobank komt voor een groot deel neer op greenwashing. Al in 2009 verkondigde Rabobank dat dierenwelzijn een van haar vijf principes was om te komen tot duurzame landbouw, maar in de praktijk gaan er nog steeds miljarden euro's naar dierenleed. Ook voor de Nederlandse boer is dit pijnlijk: door bedrijven te financieren die in de verste verte niet aan Europese milieu- en dierenwelzijnseisen voldoen, financiert de bank de oneerlijke concurrentie van de Nederlandse boer – vaak nog met hun eigen geld ook.’

BN’ers Anita Witzier, Henny Huisman en Milouska Meulens roepen samen met World Animal Protection Rabobank op om te stoppen met investeren in grote multinationale vleesbedrijven en uitbreidingen van de industriële veehouderij. 

Dierenleed aankaarten? Stuur een speciale Loesje-kaart naar Rabobank. 

 


Bureaus

Media

Marketing