Waarom factoring iets voor jouw bedrijf kan zijn

Waarom factoring iets voor jouw bedrijf kan zijn

10-05-2024 (11:35) - Economisch

Nu er alsmaar meer bedrijven in ons land te vinden zijn, is het misschien wel nog belangrijker dan eerder om te investeren in een goede cashflow. Een gezonde cashflow stelt organisaties namelijk in staat om hun dagelijkse zakelijke kosten te dekken, om groei te financieren en om mogelijke onvoorziene uitgaven op te vangen. Op een groot deel van je cashflow heb je helaas niet altijd invloed.

Denk aan langdurige betalingstermijnen van klanten, aan facturen die open blijven staan en andere externe invloeden waardoor er druk wordt gelegd op de cashflow van je bedrijf. In dit soort situaties kan factoring een hele waardevolle en efficiënte oplossing zijn om de groei van je bedrijf te ondersteunen en om zakelijke financiële flexibiliteit te behouden. In dit artikel lees je er meer over.

Factoring voor bedrijven: wat is dat precies?

Om je meer te vertellen over waarom factoring positief kan bijdragen aan je bedrijf is het goed om te weten wat factoring precies is. Factoring betreft een vorm van zakelijke financiering waarbij een organisatie de openstaande facturen verkoopt aan een factormaatschappij (factor). Dit gebeurt tegen een gereduceerde prijs. Die maatschappij verstrekt vervolgens direct een bepaald percentage van de factuurwaarde, meestal tussen de 70% en 90%, zodat de organisatie het grootste deel van de factuur al krijgt uitbetaald. Natuurlijk doet de factoringmaatschappij dit niet voor niets en moet de klant de factuur gewoon betalen.

Zodra de factuur door de klant is betaald, ontvangt de maatschappij de rest van het bedrag min een vergoeding voor de diensten die worden verleend. Hierdoor creëer je een betere cashflow voor je onderneming. Factoring is op deze manier ideaal voor ieder bedrijf, maar vooral voor kleine ondernemingen en zzp’ers. Als ondernemer hoef je niet meer te wachten op lange betalingstermijnen en kun je je volledig focussen op de groei van je bedrijf. Er zijn diverse bedrijven waar je voor kunt kiezen in Nederland. Neem bijvoorbeeld Factris, een betrouwbare professional die deze werkzaamheden graag voor je uit handen neemt.

Voordelen van factoring: waarom factoring iets voor je bedrijf is

Logischerwijs zitten er veel voordelen aan factoring. Het grootste voordeel hebben we hierboven al beschreven: je kunt er direct je cashflow mee verbeteren, omdat je niet meer hoeft te wachten op je geld. Dat is zeker niet het enige voordeel van factoring voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld ook aan:

> Je factuur wordt altijd binnen 24 uur betaald, wat betekent dat je écht snel je geld krijgt. Je hoeft geen weken of zelfs een maand te wachten tot je je geld binnen hebt.

> Omdat je je geen zorgen hoeft te maken over je cashflow en het debiteurenbeheer heb je extra tijd over voor de kernactiviteiten binnen je onderneming. Dat heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je bedrijf.
Factoringmaatschappijen zoals Factris nemen vaak het kredietrisico van de debiteuren over. Dit houdt in dat wanneer de klant de factuur niet betaalt, het bedrijf alsnog het geld krijgt. Op die manier ben je als ondernemer dus beter beschermd tegen dit soort wanpraktijken.

> Door factoring heb je meer financiële flexibiliteit en kun je als bedrijf sneller groeien. De verbeterde cashflow zorgt ervoor dat je sneller kunt uitbreiden en naar nieuwe markten kunt gaan.
Verschillende branches kunnen profiteren van factoring. Denk aan factoring voor zzp’ers en mkb’ers, maar ook factoring voor uitzendbureaus, tech bedrijven en transportbedrijven.

> Natuurlijk moet je wel altijd eerst goed kijken naar de voorwaarden en de prijzen voordat je zomaar in zee gaat met een factoringmaatschappij. Op die manier weet je zeker of het aanbod past bij jouw behoeften.

Goede vraag: wanneer kies je voor factoring voor je bedrijf?

Nu vraag je je misschien af wanneer het moment daar is dat je besluit te kiezen voor factoring. Hoewel je dit op ieder moment en zonder duidelijke reden kunt doen, is het misschien fijn om te weten dat er enkele situaties zijn waarin dit des te interessanter kan zijn. Zo is het voor startende ondernemers handig om alles dat je verdient direct om te kunnen zetten in zakelijke financiering voor je bedrijf om zo een optimale groei te creëren. Door in dat geval te kiezen voor factoring zorg je voor een gezonde cashflow omdat je het geld heel snel krijgt en weer kunt gebruiken.

Ook wanneer je als gevestigde ondernemer je onderneming sneller wil laten groeien, kun je kiezen voor factoring als financieringsvorm. Externe geldverstrekkers rekenen vaak hoge rentes, terwijl je voor factoring maar heel weinig hoeft te betalen. Daarmee heb je in ieder geval een basis voor je zakelijke financiering. Tot slot moet je als bedrijf veel kosten voorfinancieren. Je moet bijvoorbeeld ieder kwartaal btw afdragen, zowel over je omzet als over onbetaalde facturen. Met factoring zorg je ervoor dat dat geld altijd beschikbaar is. 


Bureaus

Media

Marketing