
Lawa van Paul Snijder en Bram Krikke maakt lopen weer leuk
Paul Snijder (ex-GoSpooky) en creator Bram Krikke lanceren Lawa: een nieuwe game-app die van wandelen een digitale race maakt tegen vrienden, collega's of klasgenoten. De app is 100% gratis, zonder advertenties of in-app aankopen. In plaats daarvan draait het verdienmodel om merkactivaties.
De missie van het duo is duidelijk: jongeren van de bank af krijgen door van wandelen een wedstrijd te maken, en merken binnen de app laten aanhaken met niet-storende branded experiences. Voor de lancering is de app door 1.400 gebruikers met succes getest: meer dan 60% zegt daadwerkelijk méér te zijn gaan wandelen door Lawa.
De naam Lawa stamt uit de coronapandemie, toen mensen niks te doen hadden en maar gingen lopen. Lawa is dan ook een afkorting (afko) van 'lange wandeling'. Het tegenovergestelde is een kowa: een 'korte wandeling'.
Branded toernooien
Lawa biedt merken, evenementen en stichtingen de mogelijkheid om branded toernooien te organiseren, zoals een race door een digitale dierentuin in samenwerking met Diergaarde Blijdorp. Winnaars ontvangen fysieke of virtuele prijzen, van een kortingscode tot exclusieve in-game items.
Bram Krikke, oprichter Lawa: "Wandelen klinkt niet heel spannend, maar als je weet dat je je vrienden kunt verslaan, wordt het ineens wél leuk. Merken kunnen daar slim op meeliften. Je bent niet de stoorzender, maar het leukste onderdeel van iemands blokje om. Dat voelt toch heel anders dan een reclame tussen twee stories."
"Beweging voelt voor jongeren vaak als iets dat moet", vertel Paul Snijder, oprichter Lawa.
"Lawa maakt het iets wat je wílt doen, omdat het leuk is en je iets kunt winnen. En dat werkt niet alleen voor gebruikers, maar ook voor merken: als je een toernooi organiseert, bouw je mee aan een spel dat gezonde gewoonten stimuleert en positieve impact maakt. Een ervaring die blijft hangen."
Scalable, social, impact-first
Lawa richt zich op jongeren van 11 tot 25 jaar, maar bij de pre-test was het ook populair bij volwassenen. Voor merken is het een kans om hun boodschap te koppelen aan beweging, gezondheid en plezier, in een context die door de doelgroep actief wordt opgezocht. Onder meer HEMA, Diergaarde Blijdorp en Burgers’ Zoo sloten zich al aan.