![Zo maak je je als werkgever aantrekkelijk](/public/image/2025/schermafbeelding_2025-02-11_om_15.06.36.png)
Zo maak je je als werkgever aantrekkelijk
In de jaren 60 en 70 kreeg je als werknemer nog snel een vast contract, hierdoor was er direct sprake van binding. Maar tegenwoordig is de arbeidsmarkt heel anders. Vaste contracten worden zelden meer direct gegeven en zowel werkgevers als werknemers vinden het vaak fijn om eerst de kat uit de boom te kijken met tijdelijke contracten. De laatste jaren is er echter nog meer veranderd op de arbeidsmarkt. Door nieuwe software en cloudprogramma’s, werken veel mensen ook deels thuis. Erg fijn voor zowel werkgever als werknemer, maar het heeft ook een keerzijde. Het zorgt vaak wel voor minder binding. Gelukkig zijn er manieren om dit op te lossen.
Je medewerkers waarderen
Hoewel salariëring erg belangrijk is als uiting van waardering, zijn ook kleine gebaren cruciaal. Bijvoorbeeld door het geven van complimenten, interesse tonen in het leven van je werknemers en verscheidene andere zaken laten zien dat je waardering toont voor je personeel. Het uiten van waardering zorgt niet alleen voor een betere band, maar gelijktijdig voelen mensen binnen je organisatie zich dan ook meer op hun plek en dat zal een positieve invloed op de werkprestaties hebben. Ook periodieke cadeaus, aangepast aan de ontvanger, zoals een prachtig mannen kerstpakket, vallen altijd goed in de smaak.
Personeelsuitjes
In de inleiding gaven we al even kort aan dat in veel branches mensen deels thuiswerken. Dit scheelt natuurlijk reistijd en daarnaast heeft een werkgever dan minder ruimte nodig. Maar tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat er minder binding tussen het personeel zelf is. En mensen blijven toch groepsdieren! Voor een betere sfeer binnen de organisatie, is het dan ook belangrijk om jaarlijks leuke personeelsuitjes te organiseren. Door personeelsuitjes leren mensen elkaar op een diepere manier kennen, omdat er wat meer ruimte is voor persoonlijke gesprekken. Ook zorgt het ervoor dat bepaalde mensen beter binnen de groep passen en daarnaast zijn personeelsuitjes natuurlijk ook gewoon erg leuk!
Laat ze ontplooien
Behalve personeelsuitjes en persoonlijke cadeaus, zoals vrouwen kerstpakket, is de mogelijkheid voor ontplooiing ook belangrijk. Ken je de piramide van Maslow; de indeling van belangrijkste behoeften van de mens? Zelfactualisatie is het topje van die piramide! In een rijke westerse samenleving hebben veel werknemers de mogelijkheid om deze behoeften te vervullen. Dit betekent niet alleen dat ze zich naast hun werk willen ontplooien met hobby’s, maar ook dat ze ambitieus zijn op werkgebied. Je doet er dan ook goed aan om je werknemers de ruimte voor ontplooiing te geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door opleidingsbudgetten voor je personeel beschikbaar te stellen. Maar personeel ook meer de ruimte geven om met ideeën te komen in plaats van taken in te kaderen, werkt zeker mee.
Flexibiliteit is belangrijk
Werknemers meer flexibiliteit geven draagt bij aan meer tevredenheid. Met flexibiliteit wordt bedoeld dat werknemers voor een deel zelf hun arbeidsritme bepalen en ook de plaats waar ze werken. Hierdoor krijg je een goede werk-privé balans.
Je ziet dat je jouw werknemers meer te bieden hebt dan je dacht. Het maakt je tot een aantrekkelijke werkgever en het is goed voor hen én voor jou!