Driekwart van de Nederlanders wil altijd bereikbaar zijn

Driekwart van de Nederlanders wil altijd bereikbaar zijn

26-08-2024 (11:21) - Lifestyle

Dagelijks bereikbaar zijn is iets wat maar liefst 76% van de Nederlanders belangrijk vindt. Greetz zocht uit hoe men aankijkt die tijdens een gesprek constant zijn of haar smartphone gebruikt. 

Uit onderzoek van Greetz blijkt dat 91% van de Nederlanders het vervelend vindt wanneer iemand tijdens een gesprek constant op zijn of haar smartphone kijkt. Hier wordt alleen op verschillende manieren op gereageerd. 52% stoort zich aan dit feit en zegt er dan ook meteen iets van. Maar een kleinere groep Nederlanders (17%) spreekt de irritatie niet meteen uit en wacht op een geschikter moment om er iets van te zeggen. 14% is geneigd om zelf de smartphone erbij te pakken wanneer zijn/haar gesprekspartner dit doet.

Altijd online

De gemiddelde schermtijd van Nederlanders is 2 uur en 20 minuten per dag. Het is dan ook niet gek dat 76% van de Nederlanders het belangrijk vindt om altijd bereikbaar te zijn. Ongeveer de helft van de respondenten vindt het zelfs belangrijk om snel te reageren op berichten die ze binnenkrijgen. Iemand een paar uur laten wachten op reactie? Dat zal de helft van de Nederlanders niet zo snel doen. Een aantal respondenten geeft aan dat een smartphone het contact met dierbaren positief bevordert. Zo heeft 35% meer contact met vrienden en familie sinds het gebruik van de smartphone.

Nooit meer zonder smartphone

Een gezonde balans vinden tussen smartphonegebruik en persoonlijke interactie wordt door 46% van de respondenten van belang geacht. Voor 7% is dit absoluut niet het geval. Dit percentage van de respondenten zegt dat het ondenkbaar is om zonder smartphone door het leven te gaan.

Hier zijn alle resultaten van het onderzoek te lezen.