345 miljoen euro boete voor Tik Tok na schending privacy kinderen

15-09-2023 (14:28) - Media

De Ierse Data Protection Commission legt Tik Tok een boete op voor het schenden van privacyrechten van kinderen binnen de EU. 

De overtredingen van het platform vonden plaats gedurende vijf maanden in 2020. Het gaat om drie zaken waarbij accounts van kinderen van 13 tot 17 jaar niet voldoende waren beschermd. 

Overtredingen

De Ierse 'privacywaakhond' legt de boete op namens alle Europese privacytoezichthouders. De eerste overtreding die Tik Tok gemaakt zou hebben, is dat zij kinderen met een leeftijd tussen de 13 en 15 jaar door het aanmeldproces loodste op een manier waarop de geposte video's automatisch openbaar zichtbaar zouden zijn. De tweede overtreding gaat om de functie 'Family Pairing', geïntroduceerd door Tik Tok om ouders het accunt van hun kinderen te laten controleren. Volgens de privacywaakhond werd hier niet geverifieerd of het ook daadwerkelijk om een ouder van het kind ging. 

Tik Tok is het niet eens met de boete en overweegt vervolgstappen. Zij stellen dat ze de functies die worden genoemd in de overtredingen hebben aangepast, lang voordat het onderzoek van de toezichthouders begon. 


NOS

Bureaus

Marketing

Economisch