Oud Jumbo-topman alsnog vervolgd vanwege witwassen

Oud Jumbo-topman alsnog vervolgd vanwege witwassen

04-09-2024 (11:22) - Mensen

Nadat het Openbaar Ministerie eerder bekend maakte Frits van Eerd, voormalig topman van Jumbo, te vervolgen voor omkoping en vervalsing in geschrifte, gaan ze dat nu ook voor witwassen, meldt Het Financieele Dagblad. De nieuwe aanklacht zal gepresenteerd worden tijdens de rechtzaak die over twee weken in de rechtbank van Assen begint.

De witwasverdenking volgt na het vinden van een grote hoeveelheid contant geld - €446.072,60 om precies te zijn - tijdens een huiszoeking in zijn woning. Tussen de stapels cash van Van Eerd zaten opvallend veel biljetten van €500. Zulke bankbiljetten zijn voor opsporingsdiensten een belangrijke indicator van witwassen. 

De advocaten van Van Eerd gaven eerder dit jaar in een gesprek met het FD aan dat er meerdere verklaringen zijn afgelegd over de achtergrond van het contante geld bij hem thuis en in de werkplaats. ‘We hebben aangetoond dat het aangetroffen geld een legale herkomst heeft. Het ging om relaties van cliënt die motoren en auto’s van hem hebben gekocht en daar cash voor hebben betaald. Zij hebben daar ook schriftelijk over verklaard’, zei advocaat Jonk tegen het FD.

Het toevoegen van de verdenking van witwassen betekent dat Van Eerd mogelijk een zwaardere straf tegemoet kan zien. Voor het zogeheten ‘gewoontewitwassen’ geldt een maximum van acht jaar gevangenisstraf.

 


FD.nl