New Music NOW lanceert eerste editie Dag van de Componist

08-06-2022 (16:23) - Audio

Op zaterdag 18 juni 2022 lanceert New Music NOW de eerste Dag van de Componist. Een feest van de nieuwe muziek met meer dan 100 concerten op 1 dag. Door het hele land klinkt muziek van ruim 100 in Nederland actieve componisten: niet alleen in concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers.
 
De hele dag staat NPO Radio 4 in het teken van de Nederlandse componist. NTR en VPRO verzorgen een live-uitzending vanuit TivoliVredenburg en New Music NOW streamt de hele dag. Diverse steden doen mee: Utrecht, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg, Amersfoort, Arnhem, Ede, Zwolle/Enschede. De Dag gaat in Utrecht van start met het onthullen en spelen van de Grootste Grafische Partituur.
 

Dag van de Componist

Tijdens de Dag van de Componist geven componisten, musici, muziekliefhebbers en ensembles door het hele land live-optredens – van intieme huiskamerconcerten tot grootse muziekevents. De Dag van de Componist viert de vitaliteit en veelkleurigheid van nieuwe muziek in alle facetten. Tientallen podia en festivals uit het hele land werken mee. Ze vormen met de componisten een breed netwerk onder de vlag van New Music NOW. Iedere organisatie presenteert een feestelijk programma in de eigen stad of regio.Tijdens de Dag van de Componist klinken werken van meer dan honderd verschillende componisten.
 

Wereldrecord

De Dag van de Componist opent met een wereldrecord: de onthulling van de Langste Grafische Partituur Aller Tijden. Piepjonge componisten en oude rotten in het vak tekenden mee aan de compositie. De 400 meter lange partituur wordt uitgevoerd door een bonte stoet kinderen, musici en voorbijgangers onder leiding van Martin Fondse, de Componist des Vaderlands. De onthulling begint om 10.00 uur bij het Stadskantoor naast het Centraal Station Utrecht. De stoet trekt via de galerij achter het Centraal station via Hoog Catharijne naar de Grande finale om 11.00 uur op de Vredenburgerkade.
 

Radio en livestreams

De hele dag staan radio, tv en onlinekanalen in het teken van levende Nederlandse componisten. NPO Radio 4 besteedt de hele dag aandacht aan Nederlandse componisten, NTR en VPRO zenden live uit vanuit TivoliVredenburg, met concertopnames, live-impressiesen reportages. Live in de studio zijn de componisten Martin Fondse, Bob Zimmerman, Calliope Tsoupaki, Amarante Nat, Christiaan Richter, Reza Namavar, Rembrandt Frerichs, Theo Loevendie en vele anderen. De VPRO sluit de dag af met Vrije Geluiden, live vanuit TivoliVredenburg en in gesprek met componisten/musici Corrie van Binsbergen en Ties Mellema.

Op New Music NOW is de Dag van de Componist 12 uur live te volgen via de livestream vanuit TivoliVredenburg. Met alle concerten en talkshows vanuit TivoliVredenburg, reportages en elk uur live verbindingen met een van de programma’s in het land.
 

Eerste editie

Aanleiding is het 111-jarige jubileum van het Genootschap Nederlandse Componisten (Nieuw Geneco) en de kersverse samenwerking van componisten en organisatoren in de nieuwe muziek, onder de gezamenlijke vlag van New Music NOW. Op zaterdag 18 juni 2022 vindt de eerste editie plaats. De Dag van de Componist wordt jaarlijks gevierd. Aankomende data: 17 juni 2023 en 15 juni 2024.