Wat hebben mammoeten met LSD te maken?

03-11-2023 (12:44) - Opinie

Wat doe je als je de film wilt zien over één van je helden, maar die is niet in Nederland uitgebracht of op streaming diensten te vinden? Dan regel je een bioscoop en haal je de film gewoon naar Nederland. Dat dacht Frank Meeuwsen van Kaliber, toen hij begon aan zijn avontuur om de film We are as Gods over Stewart Brand naar Nederland te halen.

En met succes. Op woensdag 1 november was de documentaire eenmalig te zien in Utrecht. Mogelijk volgen nog andere steden als er interesse is. Wij wilden weten wat Frank ertoe drijft om dit te doen.

Wie is Stewart Brand eigenlijk?
“Stewart Brand is de meest onbekende influencer uit Silicon Valley. Maar hij speelde een belangrijke rol in de opkomst van personal computers en het internet. Sterker nog, in 1974 is hij de eerste journalist die de term personal computer schrijft in een artikel.
Brand is een tech-Forrest Gump – op belangrijke momenten in de geschiedenis van computers is hij aanwezig of speelt hij een rol.”

Hoe is Brand zo invloedrijk dat er een film over hem is gemaakt?
“Dat begon in de jaren ‘60. Onder invloed van een LSD-trip vroeg Brand zich af waarom er nog geen foto bestond van de aarde, gezien vanuit de ruimte. Met zijn actie 'Why haven’t we seen a picture of the whole earth yet?' zorgde hij ervoor dat NASA de eerste foto vrijgaf van de aarde in zijn totaliteit, zwevend gemaakt vanuit de ruimte. Dit sterke beeld was de start van de moderne milieubewegingen.”

“Brand was aanwezig op cruciale momenten in de geschiedenis van personal computers,” vervolgt Meeuwsen. “Zo was hij adviseur bij de befaamde Mother of all Demos in 1968. Hier zag het publiek voor het eerst het concept van gelinkte pagina’s en de grafische interface van computers. Hij schreef als eerste over personal computers en cyberspace, organiseerde de eerste Hackers Conference en startte midden jaren ‘80 the WeLL, The Whole Earth ‘Lectronic Link, de eerste online community ter wereld.”

“Het meest bekend werd Brand als de bedenker van Whole Earth Catalog in 1968, het invloedrijke magazine gevuld met DIY-producten, culturele analyses en community-reviews. Het was het internet in print, terwijl het internet nog niet bestond. Recent is de volledige bibliotheek van Whole Earth publicaties online geplaatst.“ Steve Jobs refereert in een beroemde speech naar deze catalogus als een van zijn invloeden. Hij noemde het “Google in paperback, voordat Google bestond.”

klinkt als het script van Jurassic Park

Wat is de impact van Brand hier en nu?
“Inmiddels is Brand de 80 jaar gepasseerd en nog altijd actief. Zo wil hij uitgestorven planten- en diersoorten weer tot leven wekken. Inclusief de wolharige mammoet. Het klinkt als het script van Jurassic Park, maar gelukkig begint hij met de uitgestorven passagiersduif en Amerikaanse kastanjeboom. Met nieuwe technologie proberen wetenschappers deze weer tot leven te brengen. Brand brengt technologie en ecologie samen, tot afgrijzen van de traditionele klimaatactivisten. Hij is een voorstander van kernenergie, gelooft in geo-engineering en vindt dat we verder in de toekomst moeten durven kijken dan een aantal decennia. Zijn denkbeelden zijn niet zonder controverse, en omdat hij tegen de stroom in gaat, wordt hij geregeld publiekelijk bespot."

“You have to keep experimenting, leave nothing on the table.
We have to build the technological tools to help us get out of this.”
- Stewart Brand

creatief naar de combinatie van technologie en wetenschap kijken

 “We zien waar de politieke en maatschappelijke status quo ons heeft gebracht. Met alle crises om ons heen, is het nodig om creatief naar de combinatie van technologie en wetenschap te kijken. Niet dat daar dé oplossing ligt, maar we kunnen het niet klakkeloos terzijde schuiven. We moeten regels en conventies ter discussie stellen en de gevestigde orde kritisch blijven bevragen. Ons vakgebied kan daar prima bij helpen. We hebben een onbegrensd denker en doener als Stewart Brand nodig om vooruit te komen.”

Stewart Brand was een fascinerende bruggenbouwer tussen verschillende communities waar later Silicon Valley uit zou ontstaan: “Ik wil dat verhaal aan een groter publiek laten zien. Na wat mailwisselingen met de distributeur en een online campagne had ik een bioscoopzaal gevuld. Ik hoop dat de impact van Brand overslaat op de bezoekers.”