ChatGPT Training: Musthave in een veranderende bedrijfswereld

22-08-2023 (14:27) - Personal Growth

Steeds meer bedrijven organiseren een AI-training om optimaal gebruik te kunnen maken van deze technologie. De vraag naar gespecialiseerde trainers die werknemers in staat stellen om op professionele wijze gebruik te maken van generative AI-tools - zoals ChatGPT - neemt snel toe.

En dat is niet voor niets. Goed gebruik leren maken van ‘s werelds populairste technologie kan de productiviteit verhogen, besluitvorming verbeteren, creativiteit stimuleren en opmerkelijk veel tijd besparen. Laten we eens kijken naar de voordelen van een ChatGPT-training voor bedrijven en wat er tijdens zo’n training gebeurt.

De voordelen van ChatGPT

AI is een krachtig hulpmiddel, dat wereldwijd wordt gebruikt om verschillende problemen op te lossen. ChatGPT is ontzettend snel door mensen omarmd en is voor velen een trouwe assistent, tekstschrijver, vertaler, adviseur en soms zelfs therapeut, komiek of kookhulp geworden. Gezien de omstandigheden is het begrijpelijk dat het bedrijfsleven AI-technologiën snel heeft overgenomen en geïntegreerd waar dat mogelijk en nuttig is. Een derde van de deelnemers aan een recent McKinsey-onderzoek gaf bijvoorbeeld aan dat hun organisaties regelmatig generative AI gebruiken. Een goed antwoord op de vraag waarom dat zo is, komt uit dit onderzoek van de Nielsen Norman Group waarin de prestaties van gebruikers gemiddeld met 66% verbeterden in drie verschillende casestudies.

Mogelijkheden

De mogelijkheden van generative AI zijn eindeloos, maar een aantal toepassingen spreken het meest tot de verbeelding. Denk aan onvermoeibare chatbots voor klantenservice, gespecialiseerde schrijfhulp voor marketing en reclame, error detectie en bug-fixing voor programmeurs, gepersonaliseerde e-mails en opvolging voor sales, tekst-naar-spraak conversie en geautomatiseerde documentanalyse. Omdat het essentieel is voor bedrijven om de concurrentie voor te blijven, zijn ze steeds vaker zoek naar het implementeren van geavanceerde generative AI-technologieën, ook al zijn ze nog voortdurend in ontwikkeling. Wat is een ChatGPT-training en hoe gaat die precies in zijn werk?

AI Training

De manier waarop een AI-training wordt aangeboden verschilt nog sterk van bedrijf tot bedrijf.  Een duidelijk voordeel van deze situatie is dat er veel valt te vergelijken en niet elk aanbod op elkaar lijkt. Bij DataNorth beslissen experts op het gebied van AI pas na een bedrijfsanalyse hoe je het beste verder kunt gaan met trainen. “De vraag is nu groter dan ooit, omdat de mogelijkheden om processen te verbeteren en te automatiseren ook groter zijn dan ooit. Wij geloven dat bedrijven het beste gebruik kunnen maken van het ChatGPT-model en generative AI-technologieën in het algemeen door experts eerst onderzoek te laten doen, om vervolgens met een bedrijfsspecifiek plan te komen. Training is één onderdeel van zo’n gepersonaliseerd plan”, aldus Antons Prokopenko, AI Consultant en ChatGPT Trainer bij DataNorth.

De opzet

Volgens hem kunnen AI-trainingen op verschillende manieren worden opgezet. “Het ideale resultaat hangt af van de behoeften van de cursisten en hun bereidheid om ten minste enkele van de technieken die we onderwijzen te blijven toepassen. Als je de prompt engineering methoden die je tijdens een van onze sessies hebt geleerd, blijft gebruiken, maakt het niet uit of je die hebt opgepikt aan de zijde van 70 collega’s of tijdens een één-op-één sessie. Wij zorgen voor de inhoud en kennisoverdracht, maar het omzetten van de training in daadwerkelijke vaardigheden komt voort uit de bereidheid om te leren en ze voortdurend te gebruiken”, voegt Antons Prokopenko toe. Tijdens een specfieke ChatGPT-training richten AI experts zich bijvoorbeeld op het optimaal benutten van de technologie door aangepaste, doelgerichte promptvoorbeelden te formuleren. Deze worden gevolgd door oefeningen, waarbij cursisten profiteren van gespecialiseerde begeleiding bij het schrijven van steeds betere en professionele prompts.