Loopbaancoach inhuren? Dit is waarom steeds meer mensen dit doen!

Loopbaancoach inhuren? Dit is waarom steeds meer mensen dit doen!

02-09-2024 (11:34) - Personal Growth

Is professionele loopbaancoaching eigenlijk wel zinvol?
Dat is een vraag waar steeds meer mensen mee worstelen. De afgelopen jaren is de vraag naar loopbaancoaches flink toegenomen. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd. Want wat levert dit nu eigenlijk precies op. Kan een loopbaancoach echt helpen als je vastloopt in het werk? Of als je misschien al jaren de juiste baan zoekt en gewoon niet verder lijkt te komen?

Uiteraard blijft het heel persoonlijk of je wel of geen loopbaancoach in moet schakelen, maar het is zeker niet voor niets dat de vraag hiernaar steeds verder toeneemt. In dit artikel zetten we de belangrijkste reden voor deze groeiende populariteit op een rij.

Iemand die oprecht naar je luistert

Hoeveel mensen zijn er in jouw leven die echt oprecht luisteren? Mensen die niet direct een mening vormen of advies geven, maar enkel actief luisteren naar wat je te zeggen hebt? Ongevraagd advies of een directe mening kan enorm storend zijn. Zeker als dit je eigenlijk totaal niet verder helpt. Soms heb je niet meer nodig dan tijd om je eigen hersenspinsels op een rij te zetten. Om zelf tot een conclusie te komen. Dat lukt niet als je met deze dingen in je hoofd blifjt zitten en je het aan niemand kan delen. Als iemand echt actief naar je luistert - zonder onbedoelde adviezen - dan kan dit ongelooflijk zinvol zijn.

Laat dat nu net één van de belangrijkste taken van een loopbaancoach zijn. Deze is er immers niet om jou de antwoorden te geven. Ze helpen je om zelf tot het juiste inzicht te komen. Om te ontdekken waar jouw talenten liggen, wat jouw dromen zijn en sturen je in de juiste richting om die te verwezenlijken. Niet door concreet te zeggen wat je moet doen, maar om de kracht in jezelf te vinden om die veranderingen te maken. Dit zijn waardevolle lessen die zowel privé als zakelijk toegepast kunnen worden.

Stimulans om daadwerkelijk tot actie over te gaan

Ken je dat? Dat je een diepgeworteld verlangen deelt en je naasten hier helemaal niet zo positief op reageren? Bijvoorbeeld als je overweegt om van baan te wisselen. Je weet immers maar al te goed dat zij het fijn vinden dat je nu over zekerheid beschikt. Het geeft natuurlijk een veilig gevoel als je over een vast contract beschikt en het is helemaal niet vanzelfsprekend dat je dit elders ook kan krijgen. Negatieve reacties van je naasten zijn dan ook niet gek, maar wel erg ontmoedigend. Zeker als je het echt niet naar je zin hebt op je huidige werkplek. Het voelt dan ongelooflijk beklemmend als je weet dat je eigenlijk niet anders kan dan hier blijven.

Een loopbaancoach bekijkt samen met jou de mogelijkheden. Hierbij wordt er geen oordeel geveld. Enkel gekeken naar wat haalbaar is en hoe je dit dan precies aan moet pakken. Hierdoor krijg je de stimulans die je nodig hebt om daadwerkelijk de teugels in eigen handen te houden en jouw talenten verder te benutten.