Hans Schnitzler schrijft essay Maand van de Geschiedenis 2024 met het thema 'Echt nep'

04-03-2024 (18:00) - Publicaties

Hans Schnitzler schrijft het essay van de Maand van de Geschiedenis 2024. De Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland dat elk jaar plaatsvindt in oktober, draagt dit jaar het thema Echt nep. Eerdere essayisten zijn onder anderen Louise O. Fresco, Beatrice de Graaf, Herman Pleij en Abdelkader Benali.

Naarmate we meer van onze menselijke vermogens gaan uitbesteden aan machines wordt de vraag naar ons mens-zijn steeds relevanter. Wat maakt, in tijden van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering, het menselijk bestaan tot een menswaardig bestaan? Die vraag stelt filosoof Hans Schnitzler centraal in De mens, de machine & de therapeut en deze plaatst hij in historisch perspectief.

In technotherapie

Om te begrijpen wat we nu zijn, moeten we onderzoeken hoe we zo geworden zijn. Daartoe nodigt Schnitzler de lezer uit om, samen met hem, in technotherapie te gaan. Waar komt onze fascinatie met technologie vandaan en wat staat er mogelijkerwijs op het spel? Veranderen we misschien zelf in robots? Heeft het onderscheid tussen echt en nep nog wel betekenis in een wereld van virtual reality en deepfakes? Aan welke angsten en dromen komt het leven in cyberspace eigenlijk tegemoet? Er zit niets anders op dan te graven in ons verleden om hier meer zicht op te krijgen.

Hans Schnitzler is filosoof, schrijver en columnist. Hij is auteur van de boeken Het digitale proletariaat, Wij nihilisten en Filosofie van de kroeg. Eerder was hij columnist van de Volkskrant en sinds 2017 schrijft hij columns voor journalistiek platform Follow the Money. De mens, de machine & de therapeut wordt uitgegeven door Bot Uitgevers.