Hoe er dagelijks miljoenen wegstromen naar cybercriminelen en hun netwerken

Hoe er dagelijks miljoenen wegstromen naar cybercriminelen en hun netwerken

23-10-2024 (11:39) - Publicaties

Stel je voor dat je inlogt op je systeem en wordt begroet met de ijzingwekkende boodschap: "Je bent gehackt." In ons huidige digitale tijdperk is dit nachtmerriescenario maar al te echt. Cybersecurity-inbreuken nemen in een alarmerend tempo toe, met hackers die steeds geavanceerder worden in hun methoden.

Geert Baudewijns, fulltime onderhandelaar met cybercriminelen, krijgt wekelijks oproepen binnen van gehackte bedrijven en overheden van overal ter wereld. Dan is het eigenlijk al te laat. De criminelen ziitten al in het systeem. Om erger te voorkomen – wekenlange downtime, alle gegevens op straat – geeft zo’n 70% van de slachtoffers toe aan de eis om losgeld te betalen. Malafide hackerscollectieven op het darknet gaan zo met enorme bedragen aan de haal. Dat blijft taboe, want niemand wil hiermee naar buiten komen.

In het boek Onderhandelen in het duister neemt Geert Baudewijns de lezer mee naar de duistere kant van de digitale wereld. Wie loopt gevaar? Hoe gaan hackers te werk? Hoe kunnen we onszelf beter beschermen? Zijn confronterende insiderverhalen beschrijven recente cases uit Nederland, België en internationaal. Spannend geschreven, soms met humor, andere keren meevoelend met het grote menselijke leed. Een wake-upcall voor iedereen met een internetverbinding en bovenal een oproep om dit probleem ernstig te nemen.