Kinderboek door duurzaamheidsexpert Jasmien Wynants en modeontwerpster Judith Thomas

11-04-2023 (11:56) - Publicaties

Groeien broeken aan bomen? De titel van het boek verwijst naar de vaststelling dat weinig kinderen echt kunnen antwoorden op de vraag "Waar komt je kleding vandaan?"

Het illustratieve kinderboek toont hoe kleding gemaakt wordt. Het neemt je mee in het hele proces: van de materialen die ervoor nodig zijn, tot hoe kleding in elkaar wordt gezet, welke wereldreis je T-shirt aflegt voor het in je kast belandt én hoe je er daarna zorg voor kan dragen. Gaandeweg ontdek je welke impact dit alles heeft op de mens en de planeet én hoe het beter kan.

Krachten bundelen

Wynants en Thomas leerden elkaar ruim anderhalf jaar geleden kennen en ontdekten al snel dat ze één ding gemeen hadden: hun liefde voor de mode-industrie en de ambitie om die nog mooier te maken. Ze besloten de krachten te bundelen. Wynants vanuit haar expertise met het begeleiden van modebedrijven in duurzaam ondernemen, Thomas vanuit haar ervaring als ontwerpster in de sector.

“Het is een beetje mijn levenswerk geworden om het thema duurzaamheid in de mode-industrie meer visibiliteit te geven. Dit complexe thema is zelfs voor bedrijven, mensen uit de sector of het brede publiek niet altijd erg duidelijk. Dé manier om het helder te krijgen? Het verhaal uitleggen aan een achtjarige,” aldus Wynants.

Samenleesboek

Thomas: “Tijdens het voorlezen voor mijn twee zoontjes merkte ik dat ik bij goede informatieve boeken zélf enorm veel bijleerde. Daarnaast stelde ik mezelf sinds ik mama werd steeds meer de vraag: ‘Welke wereld laten we achter voor onze kinderen?’. Ik vond geen boek om met mijn kinderen op verkenning te gaan rond dit thema en zo ontstond het idee voor dit samenleesboek voor nieuwsgierige lezers van 8 tot 108."