Amsterdam krijgt in 2023 een 100% circulaire textielfabriek

04-02-2022 (12:26) - Sustainable

Brightfiber Textiles opent begin 2023 in Amsterdam de eerste 100% circulaire grondstoffenfabriek voor de mode-industrie. Deze fabriek gaat oude truien en kledingstukken verwerken tot hoogwaardige vezels en garens. Per jaar kan deze fabriek 2,5 tot 3 miljoen kilo textiel grondstoffen produceren. Dit is ongeveer gelijk aan het totale gewicht van het huishoudelijke textiel dat in Amsterdam in textielcontainers op straat wordt verzameld.
 
De gemiddelde Amsterdammer koopt vijftig kledingstukken per jaar. 20% van deze kleding kan met de komst van deze nieuwe fabriek worden gemaakt van lokale reststromen. Ellen Mensink – oprichter van Brightfiber Textiles – wil met het opzetten van deze circulaire oplossing, modemerken aanzetten om voor volgende collecties in plaats van nieuwe wol, katoen en andere synthetische vezels, meer eigen reststromen te gebruiken. 
 

Een grote stap naar circulaire mode in Nederland

Op dit moment bestaat slechts 1% van alle collecties in Nederland uit gerecycled materiaal. Grotendeels industrieel afval, afkomstig van spinnerijen en breifabrieken. Nieuw materiaal dus. Slechts 25% van deze gerecyclede kleding is gemaakt van consumentenafval dat grotendeels bestaat uit petflessen en niet afkomstig is van oude kleding. Vijf jaar geleden startte Loop.a life als eerste merk in Nederland met het ontwikkelen van een volledig nieuwe textielcollectie uit lokale reststromen. Hierbij wordt van oude kleding 100% circulaire knitwear gemaakt. De fabriek van Brightfiber gaat op dezelfde manier duurzame grondstoffen en garens produceren, maar dan op industriële schaal.
 

Samenwerking – partners – wereldwijd de eerste circulaire productieketen

Brightfiber Textiles is een spin-off van Brightloops en het merk Loop.a life. Met een grote partij oude truien startte Loop.a life destijds met het handmatig sorteren en opschonen in de sorteerfabriek van Wieland Textiles in Wormerveer. Van dit zogeheten post consumer materiaal heeft Loop.a life sindsdien vijf circulaire garens ontwikkeld voor eigen collectie. Twee jaar geleden lanceerde Wieland Textiles de Fibersort machine, een wereldwijde innovatie waarbij lokaal consumentenafval geautomatiseerd wordt gesorteerd op kleur en samenstelling. Brightfiber Textiles (vervezeling) is de volgende stap in dit proces.
 

Nieuwe kennis ontwikkelen en innoveren is broodnodig

Normaal gesproken gaan lokale reststromen vier keer de wereld rond voordat ze in onze kleding terugkomen. Ook is nog steeds op flinke schaal sprake van kinderarbeid. Lokaal produceren voorkomt dit, scheelt transportkilometers en creëert bovendien nieuwe werkgelegenheid. Post consumer materiaal recyclen is echter erg complex omdat het gaat om verschillende structuren, composities en kleuren. Op dit werk zit eigenlijk niemand op te wachten. Zeker niet de mode-industrie die soms twaalf tot vierentwintig collecties per jaar lanceren. Dit is dan ook de reden dat Brightfiber van het Ministerie I&W – Afdeling Circulaire Economie - een deel van de financiering voor de nieuwe fabriek heeft ontvangen om de productie en het gebruik van circulair textiel en mode in Nederland te stimuleren.


"In vijf jaar hebben wij vanuit Loop.a life veel geleerd," aldus Ellen Mensink. "We hebben zelf materiaal aangekocht en door de verschillende stappen van de productieketen geleid. Uit ervaring weten we welke sorteerstromen leiden tot kwalitatieve grondstoffen, mooie garens en eindproducten. In de opmaat naar de nieuwe fabriek is Brightfiber bezig met een grootschalig garenontwikkeltraject. Wij doen dit samen met Europese spinners, lokale breiers, Nederlandse merken, Wieland Textiles en de Provincie Noord Holland. Ons doel is om van de vijf verschillende grote reststromen in deze regio, nieuwe garens te ontwikkelen. De Brightfiber fabriek gaat hiervoor de grondstoffen produceren.”